Γερμανικό ΑΕΠ: Συρρίκνωση στην αρχή του έτους

Γερμανικό ΑΕΠ: Συρρίκνωση στην αρχή του έτους

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 1,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν με σκοπό την ανάσχεση της πανδημίας. Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν τα σημαντικότερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας που αναθεωρούν τις κοινές προβλέψεις τους για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Πρόκειται για τα ινστιτούτα DIW, Ifo, IfW, IWH και RWI που αναθεωρούν τώρα προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για ανάπτυξη το 2021 στο 3,7% από την προηγούμενη για 4,7%. Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, η προς τα κάτω αναθεώρηση καταδεικνύει πως η γερμανική οικονομία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Τόρστεν Σμιτ του ινστιτούτου RWI επισημαίνει πως τα γερμανικά νοικοκυριά αποταμίευσαν 200 δισ. ευρώ εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Ο ίδιος εκτιμά πάντως πως η αποταμίευση αυτή θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη όταν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και οι καταναλωτές θα μπορούν να επιστρέψουν στις συνήθεις δαπάνες τους ιδιαιτέρως στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα οικονομικά ινστιτούτα αναφέρονται στον κίνδυνο περαιτέρω επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας σε περίπτωση καθυστερήσεων στην εμβολιαστική διαδικασία ή νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού έναντι των οποίων θα προσφέρουν περιορισμένη ή και μηδενική προστασία τα υπάρχοντα εμβόλια. Προεξοφλούν μάλιστα πως θα επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί τις επόμενες εβδομάδες προτού χαλαρώσει τα μέτρα η κυβέρνηση στα μέσα Μαΐου.

Τα γερμανικά ινστιτούτα είναι, πάντως, σαφώς πιο αισιόδοξα σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, καθώς αναβάθμισαν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη το 2022 στο 3,9% από το 2,7% που είχαν προβλέψει τον Ιανουάριο. Ειδικότερα το RWI εκτιμά, έτσι, πως θα επιταχυνθεί η οικονομική δραστηριότητα στη διάρκεια του καλοκαιριού και ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τον τομέα των υπηρεσιών που έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από την πανδημία. Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη στις 27 Απριλίου και η οποία θα είναι «σαφώς πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη» τον Ιανουάριο που μιλούσε για ανάπτυξη 3% μέσα στο τρέχον έτος μετά την ύφεση κατά 4,9% που γνώρισε η γερμανική οικονομία  στη διάρκεια του περασμένου έτους. Η γερμανική οικονομία, όπως άλλωστε και όσες  βασίζονται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές, επωφελείται από την αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Στην εγχώρια αγορά, όμως, έχει δεχθεί καίριο πλήγμα ο τομέας των υπηρεσιών εξαιτίας των παρατεταμένων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή