ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Αλλαγή στάσης στις αγορές ομολόγων

ΕΚΤ: Αλλαγή στάσης στις αγορές ομολόγων

Στην εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων από τον Ιούλιο κιόλας συγκλίνει η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών που παράλληλα εκτιμούν πως η Τράπεζα θα ανακοινώσει στα τέλη του έτους ότι το έκτακτο πρόγραμμα κατά της πανδημίας θα τερματιστεί τον Μάρτιο του 2022. Οπως τόνισαν σε σχετική δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Bloomberg, προβλέπουν πως η Τράπεζα θα μεταβάλει τη στάση της ευελπιστώντας σε ανάκαμψη της Ευρωζώνης λόγω των εμβολιασμών. 

Σε ποσοστό 60% θεωρούν βέβαιο πως η ΕΚΤ θα παραμείνει πιστή στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα του προγράμματός της σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων και σχεδόν το ίδιο ποσοστό οικονομολόγων εκτιμά ότι η Τράπεζα θα ανακοινώσει τη λήξη του τρεις μήνες νωρίτερα. Δεν αναμένουν, πάντως, καμία αλλαγή πολιτικής στην προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα συνεδρίαση της Τράπεζας. Οι εκτιμήσεις αυτές ανακοινώνονται ενώ η ΕΚΤ έχει από τον περασμένο μήνα αυξήσει τις αγορές ομολόγων προκειμένου να διατηρήσει ευνοϊκούς τους όρους δανεισμού για τις επιχειρήσεις, τα  νοικοκυριά αλλά και τις κυβερνήσεις όλης της Ευρωζώνης. Εχουν προηγηθεί οι ανοδικές πιέσεις που δέχθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης όταν ακολούθησαν την άνοδο που σημείωσαν οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου χάρη στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και στα εκτεταμένα πακέτα στήριξης.

Σύμφωνα, πάντως, με τις ώς τώρα ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις δηλώσεις στελεχών της, δεν συντρέχει λόγος να αλλάξει στάση μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και θα υπάρξουν στοιχεία που θα καταστήσουν σαφέστερη την εικόνα της οικονομίας και της πορείας της προς την ανάκαμψη. Οπως τονίζουν οι οικονομικοί αναλυτές, τόσο οι αριθμοί των κρουσμάτων όσο και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στα οποία αναγκάζονται να καταφύγουν οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να μειώνουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα, όμως, η επίσπευση της εμβολιαστικής διαδικασίας γεννά την αισιοδοξία ότι σύντομα θα ανακληθούν τα περιοριστικά μέτρα μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το τρίμηνο που διανύουμε, θα ανακάμψει η οικονομία για να ενισχυθεί περαιτέρω στη διάρκεια του έτους. Σχολιάζοντας σχετικά ο Ντέιβιντ Πάουελ, οικονομολόγος του Bloombeg, τόνισε πως «δεν θα μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για την πορεία των αγορών ομολόγων πριν από τον Ιούνιο, αλλά ο τόνος της συνέντευξης Τύπου που αναμένεται να δώσουν τα στελέχη της Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα ίσως δώσει κάποιες ενδείξεις περί της κατεύθυνσης στην οποία κινείται». Ο ίδιος εκτιμά, πάντως, πως οι λεγόμενοι «ιέρακες» της ΕΚΤ θα δώσουν έμφαση στην επιτυχή ανάσχεση των αποδόσεων των ομολόγων.