Η Citigroup αλλάζει και αποχωρεί από 13 αγορές

Η Citigroup αλλάζει και αποχωρεί από 13 αγορές

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αταλάντευτα συνεχίζει τη στρατηγική της η Citigroup, σχεδιάζοντας να διακόψει τις δραστηριότητές της στη λιανική τραπεζική σε 13 επιμέρους αγορές της, όπως είναι η Ευρώπη, η νοτιοανατολική Ασία, η Μέση Ανατολή και η Αφρική, παρέχοντας αντ’ αυτών επιλεγμένες υπηρεσίες από τέσσερα συγκεκριμένα κέντρα της στη Σιγκαπούρη, στο Χονγκ Κονγκ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Λονδίνο. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία ενσωματώνεται στο πλαίσιο της ευρύτερης και συνεχιζόμενης αναδιάρθρωσης της στρατηγικής από τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ, που ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο. «Η αλλαγή μάς προσφέρει τη δυνατότητα να επιτύχουμε δυναμική ανάπτυξη και υψηλές αποδόσεις, όπως αυτές που προσφέρει η διαχείριση πλούτου μέσω των εν λόγω σημαντικών κόμβων», παρατηρεί η κ. Φρέιζερ. Και προσθέτει: «Ενόσω οι 13 αγορές αυτές διατηρούν εξαιρετικές δραστηριότητες, δεν διαθέτουμε την αναγκαία κλίμακα να ανταγωνιστούμε. Πιστεύουμε πως τα κεφάλαιά μας, οι επενδύσεις μας και άλλοι πόροι, που έχουμε, μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικοί σε πεδία με υψηλότερες αποδόσεις στη διαχείριση πλούτου και στις υπηρεσίες προς θεσμικούς πελάτες στην Ασία».

H Citigroup θα σταματήσει τη λειτουργία των βραχιόνων λιανικής τραπεζικής στην Αυστραλία, στο Μπαχρέιν, στην Κίνα, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στη Νότια Κορέα, στη Μαλαισία, στις Φιλιππίνες, στην Πολωνία, στη Ρωσία, στην Ταϊβάν, στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ. Ωστόσο, ο όμιλος θα συνεχίσει να παρέχει προϊόντα σε αυτές τις αγορές στους θεσμικούς πελάτες του. Η Citigroup, η οποία έχει έδρα στη Νέα Υόρκη, ήδη έχει αναπτύξει ένα κέντρο παροχής συμβουλών για τη διαχείριση πλούτου στη Σιγκαπούρη και σε έκταση 2.800 τετραγωνικών μέτρων. Εκεί προβλέπεται η στέγαση περισσοτέρων των 300 διευθυντών και συμβούλων.

Αξίζει να αναφερθεί πως η απόφαση της Citigroup ελήφθη μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων κερδών-ρεκόρ, τα οποία απορρέουν από την πληθώρα εταιρειών ειδικού σκοπού (SPAC), τις οποίες ανέλαβε να εισαγάγει στο χρηματιστήριο κατά το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος. Είναι ενδιαφέρον, όπως επισημαίνει το Βloomberg, ότι η Τζέιν Φρέιζερ ακολουθεί μια στρατηγική οικεία στην ίδια και στον όμιλο συλλήβδην, ο οποίος σταδιακά και μεθοδικά απαλλάσσεται από τις θεωρούμενες λιγότερο κερδοφόρες δραστηριότητές του. Το 2015, όταν είχε αναλάβει τις δραστηριότητες της Citigroup στη Λατινική Αμερική, είχε εποπτεύσει τις πωλήσεις των βραχιόνων λιανικής τραπεζικής και πιστωτικών καρτών σε Βραζιλία, Αργεντινή και Κολομβία. Ο κάποτε μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στον κόσμο εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια αφαιρεί δραστηριότητες και η Τζέιν Φρέιζερ δεν επιδιώκει να αλλάξει πορεία. Εν τω μεταξύ, αξίζει να επισημανθεί πως ήδη έχει αποδεσμευθεί από περιουσιακά στοιχεία της τάξεως του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από το 2008 με το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία τη γονάτισε. Κι ενώ η Citigroup έκτισε το παγκοσμίου βεληνεκούς εμπορικό σήμα της με την ευρεία παρουσία σε πάμπολλες αγορές, εντός ολίγου θα διατηρεί υποκαταστήματα λιανικής τραπεζικής σε μόλις έξι χώρες, όταν το 2006 ήταν ενεργή σε πενήντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή