«Μαγνήτης» για funds ελληνική startup

«Μαγνήτης» για funds ελληνική startup

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιγμα προς την ελληνική αγορά αλλά και ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης του προϊόντος της είναι οι επόμενοι στόχοι της νεοφυούς εταιρείας Anodyne Nanotech, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της βιοτεχνολογίας. Αντλώντας μόλις πριν από λίγες ημέρες 4,2 εκατ. δολ. από το αμερικανικό Relativity Healthcare Fund και τα εγχώρια funds Big Pi Ventures και Velocity Partners, η εταιρεία, με έδρα τη Βοστώνη, επεκτείνει ήδη την ομάδα της στη χώρα μας με στόχο να αναπτύξει περαιτέρω τα προϊόν και να πραγματοποιήσει εδώ ένα μέρος της παραγωγής της. Το προϊόν ακούει στο όνομα Hero Patch και είναι ένα «διαδερμικό σύστημα» με μικροβελόνες που επιτρέπει τη χορήγηση μεγάλων δόσεων φαρμάκων. Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Μάιο του 2019, από τους Κωνσταντίνο Τζωρτζάκη, Jake Lombardo και Hojat Rezaei Nejad, με την κεντρική ιδέα του εγχειρήματος να συλλαμβάνεται στο Tufts University, εκεί όπου γνωρίστηκαν οι 3 συνιδρυτές.

Το Hero Patch συνιστά έναν ανώδυνο τρόπο χορήγησης φαρμάκων με τη χρήση ενός «εμπλάστρου» με μικροβελόνες το οποίο αποδεσμεύει το φάρμακο στον οργανισμό. «Τα φάρμακα που δουλεύουμε εμείς ανήκουν στην κατηγορία των βιολογικών παραγόντων (κυρίως μονοκλωνικά αντισώματα και πεπτίδια), ο τρόπος χορήγησης των οποίων μέχρι σήμερα γίνεται μέσω ενδοφλέβιας ή υποδόριας ένεσης. Tέτοια φάρμακα χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση κυρίως χρόνιων παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι βιολογικοί παράγοντες (biologics) είναι αδύνατο να χορηγηθούν διαδερμικά ακολουθώντας τις γνωστές μεθόδους (π.χ. τα έμπλαστρα) λόγω του ότι αποτελούν ενώσεις μεγάλου μοριακού βάρους και δεν μπορούν να περάσουν τους φραγμούς της επιδερμίδας», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Τζωρτζάκης, συνιδρυτής και Chief Business Officer, προσθέτοντας ότι «οι μικροβελόνες προσφέρουν λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα καθώς διαπερνούν τις πρώτες στιβάδες της επιδερμίδας όπως την κεράτινη στιβάδα, αποδεσμεύοντας το φάρμακο αποτελεσματικά. Λόγω του μικρού μήκους τους, ο συγκεκριμένος τρόπος χορήγησης είναι ανώδυνος». Βέβαια, αναπτύσσονται και άλλες παρόμοιες τεχνολογίες με μικροβελόνες από διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε στάδιο κλινικών δοκιμών. Ωστόσο, καμία τέτοια τεχνολογία (drug device combination) δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής έγκριση για να κυκλοφορήσει στην αγορά. 

Σε τι λοιπόν διαφέρει η τεχνολογία της Anodyne Nanotech; «Εχουμε αναπτύξει μια νέα κατηγορία μικροβελονών με κύριο πλεονέκτημα τη δυνατότητα να ενσωματώσουμε έως και 5 mg φαρμάκου ανά τετραγωνικό εκατοστό, ποσότητα που είναι τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τεχνολογίες παρόμοιου τύπου», εξηγεί. Παράλληλα, «χρησιμοποιώντας τη στερεά μορφή της φαρμακευτικής ουσίας μπορούμε να ενισχύσουμε τη σταθερότητά της, με απώτερο στόχο να καταρριφθεί η ανάγκη για διανομή των φαρμάκων σε χαμηλές θερμοκρασίες (cold-chain distribution). Ετσι, αυτά μπορούν να προωθηθούν με μεγαλύτερη ευκολία και σε αναπτυσσόμενες χώρες».
Η εταιρεία διεξάγει ήδη προκλινικές μελέτες χρησιμοποιώντας διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων, ενώ, όταν τις ολοκληρώσει και αφού συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα που χρειάζονται, θα προχωρήσει σε κλινικές μελέτες. «Στις προκλινικές μελέτες μας, χρησιμοποιώντας διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων, έχουμε δείξει ότι μπορούμε να επιτύχουμε το επιθυμητό φαρμακοδυναμικό αποτέλεσμα». Eπίσης, έχει συνάψει συνεργασίες με φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να αρχίσει να εφαρμόζει την τεχνολογία της. «Μεταξύ άλλων, διερευνούμε το ενδεχόμενο να συνεργαστούμε με φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα με σκοπό την περαιτέρω δοκιμή της τεχνολογίας καθώς και την παραγωγή των μελλοντικών μας προϊόντων», επισημαίνει. «Η ομάδα εντόπισε ένα σημαντικό κενό στους μηχανισμούς χορήγησης φαρμάκων, έχει αποκλειστική χρήση της διανοητικής ιδιοκτησίας που μπορεί να δώσει τη λύση και ήδη συνεργάζεται με μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Αξιοποιεί το οικοσύστημα βιοεπιστημών της Βοστώνης καθώς και κορυφαίους Ελληνες επιστήμονες. Ολα τα στοιχεία της επιτυχίας υπάρχουν», δήλωσε στην «Κ» ο Αρίστος Δοξιάδης, εταίρος στο Big Pi Ventures.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή