Κατανάλωση αερίου: Αυξήθηκε κατά 4,56% το πρώτο τρίμηνο

Κατανάλωση αερίου: Αυξήθηκε κατά 4,56% το πρώτο τρίμηνο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε τη συνεισφορά μιας ακόμη πηγής, του αζερικού αερίου που εισήλθε στο σύστημα μέσω του αγωγού TAP, καλύφθηκε η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του έτους, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, αυξήθηκε κατά 4,56%, φτάνοντας στις 17,64 τεραβατώρες (TWh), από 16,87 TWh την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 19,16 TWh, παρουσιάζοντας μείωση από τις 19,82 TWh το α΄ τρίμηνο του 2020. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν από το σημείο εισόδου Σιδηροκάστρου (8,9 TWh), το οποίο κάλυψε ποσοστό 46,57% των εισαγωγών, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2020. Ακολούθησε ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγ. Τριάδα) με κάλυψη του 30,37% των εισαγωγών (5,82 TWh).

Στην τρίτη θέση πέρασε για πρώτη φορά το νέο σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, το οποίο, σε συνέχεια της διασύνδεσης με τον TAP, κάλυψε το 18,12% των εισαγωγών εντός του πρώτου τριμήνου λειτουργίας του, με περισσότερες από 3,47 TWh, ενώ, τέλος, πάνω από 0,94 TWh (4,94%) εισήχθησαν στο ΕΣΦΑ από το σημείο διασύνδεσης στους Κήπους του Εβρου. Ως προς τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, η μεγαλύτερη κατανάλωση καταγράφεται σταθερά από τους ηλεκτροπαραγωγούς με 9,31 TWh, καλύπτοντας ποσοστό 52,78% της ζήτησης. Ενισχυμένη σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2020 είναι η κατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω των δικτύων διανομής, με 5,44 TWh, που αντιστοιχούν περίπου στο 31% της ζήτησης. Οι εγχώριες βιομηχανίες και το CNG καταγράφουν κατανάλωση 2,89 ΤWh, καλύπτοντας ποσοστό 16,39% επί της ζήτησης.

Πέραν της εγχώριας κατανάλωσης, το 7,76% της συνολικής ζήτησης για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αφορούσε εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία από το σημείο διασύνδεσης στο Σιδηρόκαστρο. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές προς τη Βουλγαρία ανήλθαν σε περίπου 1,48 ΤWh, ποσότητα σημαντικά μειωμένη σε σχέση με αυτήν που εξήχθη την αντίστοιχη περίοδο του 2020, μέγεθος που αποδίδεται στην επαναφορά των τιμών για το LNG σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο πέρυσι. Αναφορικά με τις εκφορτώσεις LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021 εκφορτώθηκαν περίπου 5,43 TWh από 9 δεξαμενόπλοια έναντι περίπου 10,78 TWh από 15 δεξαμενόπλοια το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Οι μειώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο φορτία LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, ενώ σημαντικά αυξημένες είναι οι εισαγωγές από την Αλγερία, με 2,47 TWh LNG έναντι περίπου 0,98 TWh που είχαν εισαχθεί την ίδια περίοδο πέρυσι. Αύξηση 10,84% έναντι του περυσινού πρώτου τριμήνου υπήρξε και στις εισαγωγές LNG από την Αίγυπτο, οι οποίες κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο ήταν 0,92 TWh. Ως αποτέλεσμα, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, η Αλγερία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας με ποσοστό 45%. Ακολούθησαν οι ΗΠΑ με 21% επί των συνολικών ποσοτήτων που εισήχθησαν, ενώ από 17% είναι τα μερίδια για την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή