Η ΕΚΤ δεν άλλαξε πολιτική και αυτό είναι καλό

Η ΕΚΤ δεν άλλαξε πολιτική και αυτό είναι καλό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωζώνη ακολουθεί την πορεία προς μία στέρεη ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία τοποθετείται από τον Μάιο και μετά λόγω της αρωγής των επιθετικών μέτρων νομισματικής πολιτικής και των επαρκών δημοσιονομικών πρωτοβουλιών. Οι εκτιμήσεις μας δεν έχουν σημαντικά τροποποιηθεί από τις αρχές Μαρτίου. Η δυναμική ζήτηση από το εξωτερικό φαίνεται πως κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο αντισταθμίζει την προσωρινή δυσπραγία από την καθυστερημένη άρση των περιορισμών – κι αυτό διότι μερικά τμήματα της Ευρωζώνης παλεύουν με νέο κύμα του ιού.

Οπότε και η ΕΚΤ δεν προέβη χθες σε αλλαγές ως προς τη νομισματική της πολιτική, διατηρώντας ως έχουν τα επιτόκια και μη αναφερόμενη στις κατευθυντήριες γραμμές για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων. Αντ’ αυτών επισήμανε ότι η ροή των πληροφοριών έρχεται προς επιβεβαίωση των εκτιμήσεών της για τις συνθήκες στο κόστος δανεισμού και τις προοπτικές του πληθωρισμού, οι οποίες και την οδήγησαν τον Μάρτιο να επισπεύσει τον ρυθμό αγοράς περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του ιδιαιτέρως ευέλικτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP).

Η ΕΚΤ έδωσε έμφαση στην αβεβαιότητα αναφορικά με την πανδημία και το πρόγραμμα των εμβολιασμών, παράγοντες οι οποίοι σκιάζουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές. Παράλληλα, δεν τροποποίησε την πρόβλεψή της για σταθερή ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα διαρκούντος του 2021.

Στην προσεχή της συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου, η ΕΚΤ αλλά και οι αγορές φαίνεται πως θα έχουν διαμορφώσει μία καλύτερη γνώμη για το πόσο δριμύ είναι το κύμα νέων κρουσμάτων αλλά και για την πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Υπό το πρίσμα αυτό αναμένουμε πως η εκτίμησή της για ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 4% φέτος και 4,1% το 2022 δεν θα μεταβληθεί, ενώ οι δικές μας προβλέψεις είναι 4,2% και 4,5% αντιστοίχως. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, διαβλέπουμε μία αναθεώρηση προς τα άνω από το 1,5% και 1,2% για το 2021 και το 2022 αντιστοίχως, πιο κοντά στις προβλέψεις μας για 2% και 1,6%. Παράλληλα, τον Ιούνιο θα δώσει ένα στίγμα ως προς το ότι σταδιακά θα επανέλθει στον ρυθμό αγοράς ομολόγων προ Μαρτίου, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο και μετά, εάν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές τελούν εν ηρεμία.

Επιπλέον, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα υπογραμμίσουν ότι μπορούν να προσαρμόσουν τον ρυθμό και τη δομή της αγοράς τίτλων ως ανάχωμα σε μια μη επιθυμητή σκλήρυνση των συνθηκών χρηματοδότησης. Τέλος, πέραν τούτου, αναμένουμε η ΕΚΤ φέτος τον Δεκέμβριο να ανακοινώσει σταδιακή αναδίπλωση ως προς το επείγον πρόγραμμα της πανδημίας, από τον Μάρτιο του 2022, όπως το έχει σχεδιάσει, αλλά και να αυξήσει τις μηνιαίες αγορές τίτλων από 20 δισ. ευρώ σε 30 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο του 2022 και μετά.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Βank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή