Η Ευρώπη εισέρχεται στη φάση της ταχείας ανάκαμψης

Η Ευρώπη εισέρχεται στη φάση της ταχείας ανάκαμψης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη είναι σε φάση ισχυρής ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, γεγονός που βασίζεται στην αναπτυξιακή νομισματική της πολιτική, στην απάντηση που έδωσε για τα δημοσιονομικά αλλά και στην ισχυρή παγκόσμια ζήτηση. Εάν και το τωρινό κύμα της πανδημίας υποχρέωσε τον Απρίλιο πολλές χώρες της Ευρωζώνης να επεκτείνουν ή να αυστηροποιήσουν τα μέτρα περιορισμού, ακόμη και οι επιχειρηματικοί κλάδοι που έχουν πληγεί σημαντικά επέστρεψαν σε μικρή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη τον τρέχοντα μήνα. Ο δε κλάδος της μεταποίησης στην Ευρωζώνη συνεχίζει να ενισχύεται. Ισως διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα σε κάποιους κλάδους μόνο εξαιτίας της έλλειψης βασικών εισαγωγών, καθώς η αύξηση της ζήτησης πιέζει την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ενδεικτικά, ο δείκτης PMI τον Απρίλιο βελτιώθηκε και διαμορφώθηκε στις 63,3 μονάδες έναντι 62,5 τον Μάρτιο. Καθώς ο δείκτης δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών έφθασε σε υψηλό 8μήνου τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις 50,3 μονάδες από 49,6 τον Μάρτιο, o σύνθετος δείκτης PMI έφθασε σε υψηλό 9μήνου, φθάνοντας στις 53,7 μονάδες τον Απρίλιο έναντι 53,2 μονάδες τον Μάρτιο. Καθώς λοιπόν τον Μάιο θα αίρονται στην Ευρώπη τα μέτρα περιορισμού, αναμένουμε πως ο κλάδος των υπηρεσιών θα έχει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο στους επόμενους μήνες.

Το γεγονός ότι οι προσδοκίες των επιχειρήσεων έφθασαν στο καλύτερο επίπεδο προμηνύει θετικά σημάδια. Την ίδια στιγμή, η διάθεση των Ευρωπαίων καταναλωτών που βελτιώθηκε τον Απρίλιο, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να αυξάνεται στο -8,1 από -10,8 τον Μάρτιο, οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα. Η Ευρωζώνη δείχνει ότι ακολουθεί την πορεία της Βρετανίας, η οποία, από πολύ χαμηλά επίπεδα, ξεκίνησε να ανακάμπτει τον Μάρτιο αφού έθεσε σε έλεγχο την πανδημία και επιτάχυνε το εμβολιαστικό της πρόγραμμα.

Αντανακλώντας την ισχυρή δυναμική ανάκαμψη εν μέσω μιας περιόδου σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού, το PMI της Βρετανίας ξεπέρασε τις προσδοκίες τον Απρίλιο. Ενδεικτικά, ο σύνθετος δείκτης αυξήθηκε στις 60 μονάδες τον Απρίλιο (από 59 που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις) έναντι 56,4 τον Μάρτιο. 

Από τα στοιχεία για το PMI προκύπτει ότι η ζήτηση είναι ισχυρή: η αύξηση των νέων παραγγελιών στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, γεγονός που προέκυψε από ένα δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ αύξησης των παραγγελιών για προϊόντα μεταποίησης, σύμφωνα με τη Markit. Eπίσης, ενώ οι παραγγελίες στην Ευρωζώνη στον κλάδο των υπηρεσιών συνεχίζουν να κινούνται καθοδικά, κοντεύουν να σταθεροποιηθούν τον Απρίλιο.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Βank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή