ΑΓΟΡΕΣ

Μικρή πτώση στην Ευρώπη εξαιτίας απωλειών της UBS

Μικρή πτώση στην Ευρώπη εξαιτίας απωλειών της UBS

Με απώλειες έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διότι το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε χάρις στα δυναμικά αποτελέσματα των βρετανικών επιχειρήσεων διαλύθηκε εξαιτίας των αποκαλύψεων της UBS για τις ζημίες της. Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι υπέστη σοβαρές απώλειες εξαιτίας της έκθεσής του στα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια της Archegos, που κατέρρευσαν. Οι δε τιμές των μετοχών των ομίλων ταξιδίων ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ λόγω προσδοκιών για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, την άρση των περιορισμών και την απελευθέρωση των διασυνοριακών μετακινήσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με -0,08%, ενώ οι επενδυτές τηρούσαν στάση αυτοσυγκράτησης για μεγάλες τοποθετήσεις εν αναμονή της σημερινής απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Εκτιμάται, πάντως, πως δεν θα τροποποιήσει τη νομισματική της πολιτική. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς ο δείκτης Dow Jones και ο Standad & Poor’s 500 σημείωναν απώλειες της τάξεως του 0,03% και 0,01% αντιστοίχως. Οι επενδυτές απογοητεύθηκαν από οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας. Η Tesla, λόγου χάριν, είχε υψηλά κέρδη, αλλά δεν εντυπωσίασε την αγορά. Το ευρώ ως προς το δολάριο υποχώρησε 0,1%, στο 1,2071 δολάριο.

Στη Γηραιά Ηπειρο ο FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 0,26%, με -0,31% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,03% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,17% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και μόνον ο IBEX στη Μαδρίτη ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,63%. Η τιμή της μετοχής του πετρελαϊκού κολοσσού ΒΡ ανήλθε 0,4% χάρις στο ότι ενισχύθηκαν τα τριμηνιαία κέρδη του και στο ότι σχεδιάζει επαναγορά μετοχών του.

Η τράπεζα HSBC είδε τη μετοχή της να ανέρχεται 4,2% χάρις στο ότι τα αποτελέσματά της υπερέβησαν τις προσδοκίες. Ωστόσο, η ελβετική UBS είχε πτώση στη μετοχή της 2% εξαιτίας των χρεώσεων 774 εκατ. δολαρίων από την ατυχή επένδυση στην Archegos και παρά το γεγονός ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν 14% υπεράνω εκτιμήσεων. Οι αγορές πάντως παραμένουν σε περιορισμένο εύρος συναλλαγών εν αναμονή ενδείξεων από τη Fed για πιθανή σκλήρυνση πολιτικής, η οποία, όπως έχει δηλώσει, σχετίζεται με τα επίπεδα απασχόλησης και πληθωρισμού.