Χρηματιστήριο: Κράτησε τις 900 μονάδες, παρά τις ρευστοποιήσεις

Χρηματιστήριο: Κράτησε τις 900 μονάδες, παρά τις ρευστοποιήσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα ήπιας διόρθωσης αλλά και συγκέντρωσης δυνάμεων ήταν η χθεσινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να δέχεται «ελεγχόμενες» πιέσεις εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, αλλά να μη χάνει την επαφή του με τις 900 μονάδες. Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και οι θετικοί καταλύτες ήταν πολλοί –ΑΜΚ Πειραιώς, αναβάθμιση S&P, άνοιγμα της οικονομίας και επιτάχυνση των εμβολιασμών, μεταξύ άλλων– και η αγορά φαίνεται πως επέλεξε να πάρει ανάσες, αξιολογώντας τις προοπτικές του επόμενου διαστήματος.

Αυτήν και την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν αργίες λόγω του Πάσχα, οπότε οι κινήσεις των αγοραστών και των πωλητών αναμένεται να είναι «μετρημένες», υπάρχουν ωστόσο εξελίξεις σε κάθε περίπτωση όπως η έξοδος της Eurobank στις αγορές και η ολοκλήρωση την Παρασκευή των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων του 2020 των εισηγμένων, ενώ μετά το Πάσχα αναμένεται και νέα έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ. Το σίγουρο είναι πως η όποια οπισθοχώρηση δεν αλλάζει το θετικό μομέντουμ του Χ.Α., αλλά δημιουργεί ευκαιρίες για αναδιάρθρωση θέσεων, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,06% στις 903,44 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 123,14 εκατ. ευρώ, και λόγω των πακέτων μετοχών (Ελλάκτωρ, ΕλβάλΧαλκόρ). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 2.190,16 μονάδες, ενώ κέρδη 0,88% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.340,67 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, άνοδο κατέγραψαν συνολικά έξι τίτλοι, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν οι Lamda Development (+2,64%) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+0,81%) και κέρδη κάτω του 0,5% οι ΟΤΕ, Σαράντης, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 3% δέχτηκαν οι Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ, και άνω του 2% οι Motor Oil, ΕΧΑΕ και Jumbo.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,05% στις 594,02 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει πτώση 2,30%, την Εθνική να κλείνει στο -2,71%, την Eurobank στο -1,47%, ενώ η Πειραιώς δεν κατάφερε να κρατήσει τα υψηλά ενδοσυνεδριακά κέρδη της, που ξεπέρασαν το 27% αν και έκλεισε με άνοδο 4,41%.

Τις προηγούμενες ημέρες, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε την τύχη να βιώσει έναν σπάνιο συγχρονισμό θετικών καταλυτών, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς συντελέστηκε υποδειγματικά με σημαντική υπερκάλυψη τόσο του βιβλίου των επενδυτών εξωτερικού όσο και του βιβλίου επενδυτών εσωτερικού. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκδοση του πράσινου ομολόγου της «Μυτιληναίος» αλλά και η συνομολόγηση των μετόχων για ΑΜΚ στην Ελλάκτωρ. Την Παρασκευή ήρθε η αναβάθμιση-έκπληξη από τη S&P επιτρέποντας στην επενδυτική κοινότητα να βλέπει την επάνοδο των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα το 2022. Και τέλος, η αναγγελία για νέα φορολογική μείωση στους συντελεστές εταιρικών κερδών και η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης συμβάλλουν στην υποβοήθηση για διαμόρφωση πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Με τα δεδομένα αυτά, το σενάριο πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη ακυρώθηκε και στη θέση του συντελέστηκε η επάνοδός του στις 900 μονάδες. Η κίνηση προς τις 950 μονάδες ωστόσο είναι πιθανό να μετατεθεί χρονικά, με το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας να στρέφεται στην αξιολόγηση του συνόλου των αποτελεσμάτων των εισηγμένων, μία διαδικασία που θα επιτρέψει το stock picking εταιρειών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή