Οι φιλόδοξοι στόχοι των ΗΠΑ για το περιβάλλον

Οι φιλόδοξοι στόχοι των ΗΠΑ για το περιβάλλον

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα κι αν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν είχε χαμένο έδαφος να ανακτήσει, εξαιτίας του ότι ο προκάτοχός του είχε απομακρύνει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και έκανε καθετί δυνατό να παύσει την σημειωθείσα πρόοδο στο πεδίο αυτό, και πάλι θα έπρεπε να θέσει έναν επιθετικό νέο στόχο για τη μείωση των ρύπων. Η προηγούμενη δέσμευση της χώρας ήταν πολύ λίγη ως προς το μερίδιό της για να τεθεί υπό έλεγχο η υπερθέρμανση του πλανήτη. Συν τοις άλλοις, ο Τζο Μπάιντεν επιθυμεί οι ΗΠΑ να αναλάβουν και πάλι τον ηγετικό τους ρόλο, θέτοντας τις αναγκαίες προδιαγραφές. Και είναι ορθός ο στόχος του για ελάττωση των εκπομπών τουλάχιστον στο ήμισυ των επιπέδων του 2005 έως το 2030. Είναι όπως πρέπει φιλόδοξος και προϋποθέτει δραστικό μετασχηματισμό στη χρήση της ενέργειας, αλλά και στις πρακτικές της γεωργίας και της βιομηχανίας. Το δε εννεατές χρονοδιάγραμμα είναι όσο βραχύ χρειάζεται, ώστε να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί και να αναληφθεί δράση άμεσα και στο προσεχές μέλλον και όχι μετά δεκαετίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως στόχος του είναι αυτή η εκστρατεία για το κλίμα να συμπεριλάβει ολόκληρη την οικονομία. Θέλει οι Αμερικανοί να ταξιδεύουν με χρήση ηλεκτροκίνησης, να ζουν και να εργάζονται σε ενεργειακά αποδοτικά σπίτια και κτίρια. Θέλει οι σταθμοί παραγωγής να χρησιμοποιούν ποσοτικά περισσότερο «πράσινη» ενέργεια, να μειώσει τις εκπομπές από τα εργοστάσια και τη ρύπανση του μεθανίου από τις πετρελαιοπηγές, τα φρεάτια φυσικού αερίου και τα αγροκτήματα.  Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος ετοιμάζεται ήδη να επαναφέρει τις αυστηρές ρυθμίσεις της εποχής του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων, λόγου χάριν, οι οποίες θα δώσουν κίνητρα στις αυτοκινητοβιομηχανίες να στραφούν στον πλήρη εξηλεκτρισμό των στόλων τους. Επιπλέον, η Υπηρεσία μπορεί να ανανεώσει τους κανόνες για έλεγχο των εκπομπών μεθανίου από πετρελαιοπηγές και φρεάτια μεθανίου. Το υπουργείο Ενέργειας, μπορεί, επιπλέον, να επεκτείνει τις επενδύσεις του στην ανάπτυξη μπαταριών, στον καθαρισμό των δικτύων, τις κυψέλες «πράσινου» υδρογόνου και τις τεχνολογίες δέσμευσης μεθανίου. Ωστόσο, θα πρέπει ο Αμερικανός πρόεδρος να συνεργαστεί με τους βουλευτές στο Κογκρέσο και τις πολιτείες και τις πόλεις, ώστε να επιτύχει την επιδιωκόμενη αλλαγή.

Η σημαντικότερη απόφαση είναι να θεσπίσει εθνικές προδιαγραφές καθαρής ενέργειας, ώστε να οριστούν και προθεσμίες για το πότε οι σταθμοί παραγωγής θα αυξήσουν τη χρήση ΑΠΕ και πυρηνικής ενέργειας. Αλλωστε, πολλές πολιτείες ήδη έχουν θέσει τις δικές τους προδιαγραφές, δείχνοντας ήδη πόσο αυτό φέρνει αποτελέσματα στην πρόοδο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πιο καθαρά καύσιμα. Στο πρόγραμμα υποδομών του Λευκού Οίκου εμπεριέχεται ο στόχος για πλήρη αποδέσμευση από τον γαιάνθρακα στην ηλεκτροδότηση έως το 2035, μειώνοντας κατά 25% τους ρύπους των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή