Ισχυρά τα «αντισώματα» των εισηγμένων εταιρειών έναντι της πανδημίας

Ισχυρά τα «αντισώματα» των εισηγμένων εταιρειών έναντι της πανδημίας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς αμφιβολία, η πανδημία άφησε σημαντικό αρνητικό αποτύπωμα στις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες, ωστόσο σε γενικές γραμμές εμφανίστηκαν πιο ανθεκτικές σε σχέση με τις προσδοκίες που υπήρχαν, όπως δείχνει η μέχρι τώρα εικόνα των ετήσιων αποτελεσμάτων, με αρκετές να εμφανίζουν ισχυρά «αντισώματα» έναντι της πανδημίας.

Συνολικά 88 εισηγμένες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, ένα ικανό δείγμα το οποίο αποτελεί τα 2/3 του συνόλου και περιλαμβάνει την πλειονότητα των μεγάλων ομίλων. Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος Ανάλυσης της Depolas Investment Services, η επεξεργασία των ισολογισμών δείχνει ότι η πτώση εσόδων ήταν γεγονός για περίπου τα 2/3 των εισηγμένων. Συγκεκριμένα, 53 εισηγμένες (60%) κατέγραψαν μείωση στον κύκλο εργασιών τους, με το αθροιστικό ποσοστό να ανέρχεται στο -14,9% (55 δισ. ευρώ έναντι 64,63 δισ. πέρυσι). Ωστόσο, όπως προσθέτει, εξαιρώντας τις πετρελαϊκές εταιρείες και την Aegean (λόγω σοβαρότερων επιπτώσεων στους εν λόγω κλάδους), η πτώση στον κύκλο εργασιών κινείται στο -5,4% για το 2020 έναντι του 2019. Αν επιπλέον αφαιρεθούν τράπεζες και ΔΕΗ, η υποχώρηση στον κύκλο εργασιών διαμορφώνεται στο -8,3%. Αντίστοιχα, η λειτουργική κερδοφορία EBITDA κινήθηκε στο -14,5% (αφαιρώντας όλες τις παραπάνω εταιρείες), με το 90% των εταιρειών να καταγράφει θετικά EBITDA, ενώ 5 εισηγμένες εκ των 88 πέρασαν σε αρνητικό EBITDA έναντι 4 που κατάφεραν το αντίστροφο.

Ισχυρά τα «αντισώματα» των εισηγμένων εταιρειών έναντι της πανδημίας-1

Επιπλέον, συνολικά 62 εισηγμένες εμφάνισαν κέρδη, ενώ 26 ήταν ζημιογόνες. Παράλληλα, 38 βελτίωσαν τα αποτελέσματά τους, με αύξηση κερδών ή μείωση ζημιών, ενώ 9 από αυτές μετέτρεψαν τις ζημίες σε κέρδη. Επιδείνωση στα αποτελέσματα, με μείωση κερδών ή αύξηση ζημιών ή μετατροπή των κερδών σε ζημίες, εμφάνιζαν 59 εισηγμένες. Τα μεγαλύτερα κέρδη μετά φόρων εμφάνισαν οι Coca-Cola (431,4 εκατ. ευρώ), OTE (263,4 εκατ.), ΟΠΑΠ (205,3 εκατ.), Jumbo (138,7 εκατ.) και Μυτιληναίος (128,9 εκατ.).

Παράλληλα, σε 20 ανέρχονται οι εισηγμένες εταιρείες που παρά την πανδημία κατάφεραν να κλείσουν το έτος με «γεμάτα» ταμεία (ταμειακά διαθέσιμα μεγαλύτερα από τον συνολικό δανεισμό). Το μεγαλύτερο ταμείο καταγράφεται στην ΕΥΔΑΠ, το οποίο και διαμορφώνεται στα 460 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η Jumbo με 359 εκατ. ευρώ, η ΟΛΘ με 87,6 εκατ. ευρώ, η ΕΥΑΘ με 81,5 εκατ. ευρώ, η Alpha Αστικά Ακίνητα με 79,1 εκατ. ευρώ και η ΟΛΠ με 60,3 και την 20άδα συμπληρώνουν οι: Ευρωπαϊκή Πίστη, Ειδησεοφωνική, Mermeren, ΑΔΜΗΕ, Entersoft, AS Company, Ιντεάλ, Epsilon Net, Byte, CNL Capital, Alpha Trust Ανδρομέδα, Alpha Trust, Vidavo και Centric. Το σύνολο των καθαρών ταμείων των 20 αυτών εισηγμένων διαμορφώνεται στο 1,2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή