Τα σχέδια της ΕΤΑΔ για μαρίνες, ναυπηγεία και «Ξενία»

Τα σχέδια της ΕΤΑΔ για μαρίνες, ναυπηγεία και «Ξενία»

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά παραχωρήσεων ακινήτων του χαρτοφυλακίου του Δημοσίου σε δήμους αλλά και πολλαπλούς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση άλλων, μεταξύ των οποίων και εκτάσεων για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δρομολογεί η εταιρεία ακινήτων του Δημοσίου, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλός της Στέφανος Δ. Βλαστός. Περιγράφει το επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόζει, και αποκαλύπτει τα σχέδια για τα Ξενία, τις μαρίνες, τα ναυπηγεία και τα εμπορικά ακίνητα που ελέγχει, όπως και για τις εκκρεμείς αντιδικίες.
 
– Ποιες είναι τώρα οι νέες προτεραιότητες της διοίκησης της ΕΤΑΔ ως προς την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της και πώς προτίθεστε να αξιοποιήσετε αναξιοποίητα εμβληματικά ακίνητα;

– Κατ’ αρχήν, επιθυμούμε να συμβάλουμε τα μέγιστα σε έργα εθνικής σημασίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εθνική οικονομία και ισχυρό αντίκτυπο για τις τοπικές κοινωνίες. Ενα τέτοιο έργο αποτελεί η ζώνη του ολυμπιακού πόλου Φαλήρου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το εμβληματικό Tae Kwon Do, για την αξιοποίηση του οποίου έχουμε ήδη προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Κατά τον ίδιο τρόπο επιδιώκουμε να κινηθούμε για την αξιοποίηση και άλλων εμβληματικών ακινήτων, όπως είναι το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί, το ιστορικό Κυβερνείο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, το ακίνητό μας στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης. Να επισημάνω εδώ και τη διενέργεια του διαγωνισμού για το ακίνητο της ΕΤΑΔ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μια επένδυση με τεράστια σημασία για την εθνική οικονομία. Παράλληλα, θα αξιοποιήσουμε σημαντικά ακίνητά μας, τα οποία αφέθηκαν επί σειράν ετών στην τύχη τους, μέσω της διενέργειας δημόσιων ηλεκτρονικών διαγωνισμών στο e-publicrealestate.gr, όπως τα εμβληματικά «Ξενία». Επίσης, επαναφέρουμε μέσω διαγωνισμών σειρά ακινήτων και εμπορικών καταστημάτων σε αστικά κέντρα της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, αγροτικές και παραθαλάσσιες εκτάσεις. Επιπλέον, εξετάζουμε υφιστάμενες συμβάσεις για μαρίνες και ξενοδοχειακές μονάδες, με στόχο να επικαιροποιήσουμε τις συμφωνίες προς όφελος όλων.  

– Εχει αλλάξει η επενδυτική σας πολιτική λόγω της πανδημίας;

– Η κρίση που διανύουμε θεωρώ ότι αποτελεί έναν επιταχυντή εξελίξεων. Στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζουμε την πανδημία όχι μόνο ως μια κρίση, αλλά και ως ευκαιρία για να επισπεύσουμε τον μετασχηματισμό της ΕΤΑΔ και των επιχειρηματικών της μονάδων. Επενδύουμε στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, αλλά και ίδιους πόρους, όπως π.χ. στα χιονοδρομικά μας κέντρα στον Παρνασσό και στον Βόρα-Καϊμακτσαλάν, στο Κάμπινγκ Φαναρίου, στα Σπήλαια Διρού, αλλά και στο Αχίλλειο Μουσείο. Ως προς την επενδυτική μας πολιτική έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον μας στους νέους τομείς υψηλής ζήτησης, όπως είναι τα πράσινα κτίρια και οι γραφειακοί χώροι, τα logistics εθνικής εμβέλειας, καθώς και οι μικρότερου μεγέθους αποθηκευτικοί χώροι, αλλά και συνολικά η πράσινη ανάπτυξη με προτεραιότητα στους τομείς της ενέργειας, όπως είναι τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά και τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα, αλλά και ο πρωτογενής τομέας. Στο πλαίσιο αυτό εντός του 2021 έχουμε δρομολογήσει διαγωνισμούς μεγάλων αγροτικών εκτάσεων, κατάλληλων για την ανάπτυξη ενεργειακών πάρκων, ενώ εκμισθώνουμε εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.
 
– Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαμάχη με τον όμιλο Μαντωνανάκη;

– Η συγκεκριμένη μίσθωση ξεκίνησε το 1999 και, δυστυχώς, στην πορεία διάφορες πτυχές της κατέληξαν ενώπιον των δικαστηρίων. Οπως αντιλαμβάνεστε, δικός μου ρόλος δεν είναι να αξιολογώ ή να κρίνω τις δικαστικές ή διαιτητικές αποφάσεις. Αντιθέτως, ο δικός μου ρόλος –και αυτό κάνω από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τον Νοέμβριο του 2019– είναι να διαχειριστώ με τον βέλτιστο τρόπο τη δημόσια ακίνητη περιουσία του χαρτοφυλακίου μας και φυσικά να προστατεύω τα συμφέροντα της εταιρείας και του ελληνικού Δημοσίου. Και αυτό θα συνεχίσω να πράττω σε σχέση και με τη συγκεκριμένη μίσθωση και όχι μόνο.
 
– Εχετε συμφωνήσει με τον Δήμο Αθηναίων στην παραχώρηση έκτασης 35 στρεμμάτων της ΕΤΑΔ στον λόφο του Λυκαβηττού. Τι να περιμένουμε από αυτήν;

– Για πολλά χρόνια ο ιστορικός χώρος του Λυκαβηττού παρέμενε δέσμιος σειράς προβλημάτων. Εργαστήκαμε από κοινού με τη δημοτική αρχή για να επαναφέρουμε τον Λυκαβηττό ως έναν μοναδικό ελκυστικό πόλο πολιτισμού και τουρισμού μέσω ενός πολύ σημαντικού έργου ανάπλασης υπό τη διαχείριση ενός και μοναδικού φορέα.
 
– Σχεδιάζετε ανάλογες παραχωρήσεις προς άλλους δήμους και τοπικές κοινωνίες;

– Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις τοπικών φορέων, ωστόσο δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο εάν οι προτάσεις αυτές ανταποκρίνονται με τεκμηριωμένο τρόπο σε συγκεκριμένα κριτήρια σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, που διασφαλίζουν και τη μέγιστη δυνατή απόδοση για το Δημόσιο. Ετσι προχωρήσαμε με τον χώρο στον Λυκαβηττό και έτσι και στην προ ημερών συμφωνία παραχώρησης του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου, ενώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ολοκληρώνουμε και την παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου στον Δήμο Βόλου. Συνεπώς προχωρούμε σε παραχωρήσεις έναντι ανταλλάγματος, όπου και όταν αυτό είναι πρόσφορο και εφικτό και επωφελές για το Δημόσιο στη βάση πολύ συγκεκριμένων και μετρήσιμων κριτηρίων. Οφείλω να πω ότι για δεκαετίες ολόκληρες η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου λιμνάζει χωρίς να αποδίδει. Ως διαχειριστές του χαρτοφυλακίου αυτού επιθυμούμε να λειτουργήσουμε ως καταλύτης, περνώντας από τη στασιμότητα στη βέλτιστη αξιοποίησή του. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν διστάζουμε να καταπιαστούμε με σύνθετα προβλήματα, παρά τις δυσκολίες και τις αντιστάσεις που συναντάμε, αναζητώντας λύσεις σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, όπως τα υπουργεία, τις περιφέρειες και τους δήμους, ώστε να αξιοποιήσουμε κατάλληλα εμβληματικά ακίνητα που έχουν εγκαταλειφθεί. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι το Ξενία Καστοριάς, το οποίο παραχωρήσαμε στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να διασυνδεθεί με το παρακείμενο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης. Ανάλογα πράττουμε και στην περίπτωση του κτιρίου του πρώην Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή