Τουρισμός: «Κίτρινη» κάρτα από Λονδίνο, Βερολίνο για ταξίδια στην Ελλάδα

Τουρισμός: «Κίτρινη» κάρτα από Λονδίνο, Βερολίνο για ταξίδια στην Ελλάδα

Οι Βρετανοί και οι Γερμανοί τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα θα μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή στις χώρες τους. Το μέτρο που δυσκολεύει τα ταξίδια προς τη χώρα μας, από τις δύο μεγαλύτερες για τον ελληνικό τουρισμό αγορές, εκτιμάται ότι θα ισχύσει τον Μάιο και είναι πολύ πιθανό να αρθεί τον Ιούνιο.

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στην πρώτη ομάδα χωρών τις οποίες θα μπορούν να επισκεφθούν οι Βρετανοί ταξιδιώτες από τις 17 Μαΐου και μετά, οπότε απελευθερώνονται τα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Η σχετική κατηγοριοποίηση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου, αλλά, με βάση τις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, Ισπανία και Ελλάδα κατηγοριοποιούνται στην «πορτοκαλί» ομάδα και όχι στην «πράσινη». Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί τουρίστες που θα επισκέπτονται αυτές τις δύο χώρες θα χρειαστεί να υποβάλλονται σε καραντίνα 10 ημερών κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους, κάτι το οποίο αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, και η Γερμανία αναμένεται να επιτρέψει τα χωρίς καραντίνα στην επιστροφή ταξίδια προς την Ελλάδα ενδεχομένως από τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά την επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο Βερολίνο.

Τουρισμός: «Κίτρινη» κάρτα από Λονδίνο, Βερολίνο για ταξίδια στην Ελλάδα-1

Ωστόσο, βρετανικές αεροπορικές και ταξιδιωτικά γραφεία πιέζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη βρετανική κυβέρνηση να «μαλακώσει» τις σχετικές οδηγίες, ανησυχώντας για σοβαρή υπονόμευση της δραστηριότητάς τους με δεδομένο ότι οι δύο αυτές χώρες αποτελούν βασικά πεδία δραστηριοποίησής τους. Το ίδιο συμβαίνει και στη Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ακόμα ευνοϊκά για την Ελλάδα, αν και αναμένεται να βελτιωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Κύκλοι της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας σημειώνουν πάντως στην «Κ» πως, ούτως ή άλλως, καθαρή εικόνα για την εξέλιξη της φετινής σεζόν δεν μπορεί να υπάρξει πριν από τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισκέπτεται σήμερα, μετά τη Γερμανία, και την Πολωνία προκειμένου να διευκολύνει τις μετακινήσεις τουριστών από εκεί προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sun, οι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς καραντίνα στην επιστροφή τους στο Γιβραλτάρ και στη Μάλτα, αλλά όχι στην Ισπανία και στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο «φωτεινού σηματοδότη» του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. «Η Ισπανία και η Ελλάδα πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την αναθεώρηση του Ιουνίου», σημειώνει η Sun. «Αυτές οι δύο χώρες είναι πιθανό να περιλαμβάνονται στην “πορτοκαλί” ομάδα», που σημαίνει καραντίνα για 10 ημέρες κατά την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιθέτως, για όσες χώρες είναι στην «πράσινη» ομάδα προβλέπεται επαναπατρισμός των Βρετανών από εκεί με μόνο δύο COVID-19 τεστ κατά την επιστροφή. 

Οι περισσότεροι κορυφαίοι προορισμοί των Βρετανών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, θα μπουν στην «πράσινη» λίστα πριν από τις σχολικές καλοκαιρινές διακοπές τον Ιούλιο, ανέφερε η Sun. Η Βρετανία είναι έτοιμη να ανακοινώσει την «πράσινη» λίστα με χώρες στις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν για διακοπές σύντομα και θα εφαρμόσει τις σωστές διαδικασίες για να διασφαλίσει ότι τα ταξίδια μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια, δήλωσε η υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρους. Στο μεταξύ, επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποίησε χθες και προχθές ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής ροής από τη Γερμανία προς την Ελλάδα ενόψει του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού, χωρίς καραντίνα για τους εμβολιασμένους ή φέροντες αρνητικό τεστ, στις 14 Μαΐου. Ο υπουργός συναντήθηκε με τον ομόλογό του για θέματα Τουρισμού, Thomas Bareiß, τον επικεφαλής της TUI Sebastian Ebel και κορυφαία στελέχη του Γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου (DRV).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή