Τα ομόλογα γερμανικού δημοσίου άρχισαν να χάνουν τη λάμψη τους

Τα ομόλογα γερμανικού δημοσίου άρχισαν να χάνουν τη λάμψη τους

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτελούν το θεμέλιο των ευρωπαϊκών αγορών, τιμή αναφοράς για τις αξίες των ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων, ασφαλές καταφύγιο σε κάθε τρικυμία από την κρίση χρέους της Ελλάδας και της Ευρωζώνης μέχρι τις γεωπολιτικές εντάσεις οποιουδήποτε είδους και έχουν τη μεγαλύτερη αξία από κάθε ομόλογό τους στην Ευρώπη. Τώρα όμως οι επενδυτές τους τείνουν να τους γυρίσουν την πλάτη όσο κι αν αυτό φαίνεται αδιανόητο για τους περισσότερους. Ο λόγος για τα ομόλογα του γερμανικού δημοσίου, τα πρώτα στην Ευρώπη των οποίων οι αποδόσεις υποχώρησαν σε αρνητικό πρόσημο το 2016, δίνοντας επανειλημμένως την αφορμή σε τόσες και τόσες αναλύσεις για το πόσο κέρδισε η Γερμανία από την κρίση εις βάρος των χειμαζόμενων εταίρων της. Τώρα, όμως, αρχίζουν να χάνουν τη λάμψη τους και αιτίες είναι αφενός η διαφαινόμενη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας και αφετέρου ότι σύντομα θα αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τα εξίσου ασφαλή ομόλογα που θα εκδώσει η Ε.Ε. για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ακόμη και η άνοδος των αποδόσεων του γερμανικού χρέους, ειδικότερα των δεκαετών ομολόγων, φαίνεται αδιανόητη. Πολλοί πιστεύουν, όμως, ότι καθώς προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς η εμβολιαστική διαδικασία στην Ευρωζώνη, οι οιωνοί δεν είναι καλοί για τα bunds, όπως λέγονται τα δεκαετή ομόλογα του γερμανικού δημοσίου. Είναι γεγονός ότι παρουσίασαν εντυπωσιακή αντοχή τον Φεβρουάριο όταν σημείωναν σταθερή άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Φαίνεται, όμως, να έχουν την τύχη τους με κάποια καθυστέρηση. Μέσα στην εβδομάδα η απόδοσή τους σημείωσε άνοδο στο -0,16%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδό της από την αρχή της πανδημίας. Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η εξέλιξη αντανακλά  μια ουσιαστική μεταβολή στον ρόλο που διαδραματίζουν τα γερμανικά ομόλογα στην αγορά χρέους της  Ευρωζώνης. Επισημαίνουν πως η εκτίναξη των τιμών των bunds που οδήγησε τελικά σε αρνητικό πρόσημο τις αποδόσεις όλων των γερμανικών ομολόγων αδιακρίτως χρόνου ωρίμανσης ήταν, μερικώς τουλάχιστον, απότοκος της ανεπάρκειάς τους. Οχι μόνον προσείλκυαν τους επενδυτές σε κάθε κρίση, αλλά η απέχθεια της Γερμανίας στα δημοσιονομικά ελλείμματα περιόριζε ανέκαθεν την προσφορά τους.

Οπως, όμως, επισημαίνει στη βρετανική εφημερίδα η Σάντρα Χόλντγουορθ, επικεφαλής της Aegon Asset Management στη Βρετανία, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο γερμανικό κόμμα των Πρασίνων που συνεπάγεται μεγαλύτερη δημοσιονομική χαλάρωση και αύξηση των δαπανών στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Επιπλέον, αναμένεται σύντομα η έκδοση των ομολόγων που θα χρηματοδοτήσουν τα κεφάλαια ύψους 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και τα ομόλογα αυτά θα έχουν την ανώτερη βαθμολογία. Η  Σάντρα Χόλντγουορθ τονίζει πως «υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μεταβάλλονται αυτή τη στιγμή και υπονομεύουν την πρωτοκαθεδρία που κατέκτησαν τα bunds από την κρίση χρέους του ευρώ». Τα ομόλογα της Ε.Ε. θα είναι εξίσου καλά και της ίδιας πιστοληπτικής ποιότητας με τα bunds, αλλά θα προσφερθούν με υψηλότερες αποδόσεις υπογραμμίζει η ίδια και καταλήγει ότι έτσι «κατασπαράσσουν τη ζήτηση για τα γερμανικά ομόλογα». Τόσο η ίδια όσο και άλλοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, έτσι, πως οι αποδόσεις των δεκαετών γερμανικών ομολόγων θα εκτιναχθούν σε θετικό πρόσημο εντός του έτους.

Αναμένεται, βέβαια, να λάβει τα μέτρα της η ΕΚΤ ώστε να αποτρέψει την άνοδο των αποδόσεων και με τη στάση της θα προστατεύσει όχι μόνον το γερμανικό χρέος αλλά κυρίως το χρέος των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης όπως η Ιταλία. Εχει ήδη αυξήσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος κατά της πανδημίας και τις τρεις τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου έφτασε να αγοράζει ομόλογα αξίας 112 δισ. ευρώ την εβδομάδα όταν τις τρεις αμέσως προηγούμενες η αξία των αντίστοιχων αγορών ήταν 87 δισ. ευρώ. Η άνοδος που σημείωσαν, όμως, μέσα στην εβδομάδα οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, έστω κι αν παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, καταδεικνύει πως η πολιτική της ΕΚΤ δεν επιτυγχάνει πλέον τον στόχο της. Σύμφωνα με αναλυτές της NatWest Markets, η εξέλιξη υποδηλώνει ότι λήγει η περίοδος βασιλείας των bunds.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή