Αυξήσεις στο ρεύμα φέρνει η ενεργοποίηση της ρήτρας ρύπων

Αυξήσεις στο ρεύμα φέρνει η ενεργοποίηση της ρήτρας ρύπων

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο περιβάλλον αυξημένων τιμών ρεύματος διαμορφώνει η ευρωπαϊκή πολιτική του Green Deal και των μηδενικών ρύπων με κινητήριο μοχλό το κόστος του CO2. Η τιμή του CO2 μέσα από ένα ξέφρενο ράλι που συνεχίζεται, κινείται πάνω από τα επίπεδα των 50 ευρώ και οδεύει για πάνω από τα 100 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, αποκαλύπτοντας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη και την οικονομική διάσταση των φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων για την κλιματική αλλαγή. Το ράλι της τιμής του CO2 σε συνδυασμό και με την υψηλή διακύμανση της τιμής του φυσικού αερίου δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ανατιμήσεων, καθώς εκτοξεύουν στα ύψη τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, την οποία οι προμηθευτές αδυνατούν να απορροφήσουν και μετακυλίουν στην κατανάλωση.

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται είναι και το γεγονός ότι η ΔΕΗ υποχρεώνεται να ανατρέψει την απόφασή της για σταθερά τιμολόγια καθόλη τη διάρκεια του 2021 και να προχωρήσει σε αυξήσεις της τάξης του 7%. Η διοίκηση της εταιρείας έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, αφήσει ελεύθερη τη ρήτρα CO2 που είχε ενσωματώσει στα τιμολόγια χαμηλής τάσης από τον Σεπτέμβριο του 2019 και στη συνέχεια «πάγωσε» μέχρι τέλος Μαρτίου, προκειμένου να αποφευχθούν αυξήσεις από την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής με την έναρξη της λειτουργίας του target model. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η ρήτρα η οποία ενεργοποιείται αυτόματα βάσει ενός τύπου που συνδυάζει τιμή CO2 και κατανάλωση τίθεται σε εφαρμογή μέσα στον Μάιο και συνοδεύεται από αυξήσεις της τάξης του 7%. Οι πρώτοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που θα συμπεριλαμβάνουν και τον μήνα Μάιο θα έχουν συνολική επιβάρυνση της τάξης των 2-3 ευρώ τον μήνα στο ανταγωνιστικό κόστος του ρεύματος. Στη ΔΕΗ με βάση τα μοντέλα που έχουν αναπτύξει για την εξέλιξη της τιμής του CO2 εκτιμούν ότι η αύξηση του Mαΐου θα είναι και η μεγαλύτερη επιβάρυνση που θα έχουν οι καταναλωτές για τους θερινούς μήνες, δηλαδή μέχρι και τον Αύγουστο. Εκτόξευση της τιμής του CO2 πολύ πάνω από τα επίπεδα των 50 ευρώ ο τόνος και πολύ περισσότερο στα 100 ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις.

Οι ιδιώτες προμηθευτές οι οποίοι συγκεντρώνουν το 35,47% (Απρίλιος) της λιανικής αγοράς περνούν αυτόματα τις αυξήσεις της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στα τιμολόγια που ενσωματώνουν αντίστοιχες ρήτρες (ρήτρα χονδρεμπορικής αγοράς). Από τον περασμένο Νοέμβριο τα μεταβλητά τιμολόγια των ιδιωτών παρόχων έχουν αυξηθεί σε ποσοστά που κυμαίνονται από 30% έως και 50%. Μέσα στον Μάρτιο πελάτες των ιδιωτών παρόχων επιβαρύνθηκαν με ποσά που κυμαίνονται από 12 έως και 31 ευρώ στο ανταγωνιστικό κόστος του ρεύματος. Οι ανατιμητικές τάσεις αναμένεται να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, ασκώντας σημαντικές πιέσεις και στη βιομηχανία μέσης και υψηλής τάσης. Επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με τη μέση τάση έχουν ήδη επιβαρυνθεί με αυξήσεις της τάξης των 25% και 30%, ενώ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες υψηλής τάσης οι εξελίξεις διαμορφώνουν ένα ακόμη πιο δυσμενές περιβάλλον για τις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η τελευταία θέτει ως αδιαπραγμάτευτη παράμετρο για την κοστολόγηση των νέων συμβάσεων τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, το συνολικό κόστος της οποίας διαμορφώνεται ήδη κοντά στα 70 ευρώ η μεγαβατώρα και για το επόμενο 12μηνο προβλέπεται κοντά στα 80 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι ανατιμητικές τάσεις στην τιμή του ρεύματος προβληματίζουν συνολικότερα τη βιομηχανία της Ευρώπης, η οποία μπορεί να έχει θέσει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των ρύπων, η εκτόξευση ωστόσο των τιμών απειλεί ευθέως την ανταγωνιστικότητά της και αυξάνει τον κίνδυνο «διαρροής άνθρακα», δηλαδή τον κίνδυνο μεταφοράς της παραγωγής σε χώρες που δεν επιβαρύνονται με κόστος CO2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή