Ισορροπία και ευζωία, στην εργασία

Ισορροπία και ευζωία, στην εργασία

Η απαίτηση για ένα νέο τρόπο σκέψης και ευελιξίας.

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνή Μαριακάκη, Μέλος της Επιτροπής Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος MindSearch, Ψυχολόγος – Κοινωνική Ερευνήτρια

«Το σπίτι μου δεν είναι πια μόνο το σπίτι μου… είναι και σχολείο του παιδιού μου, και γραφείο μου, και χώρος συνεδριάσεων και κέντρο «διερχομένων τηλεδιασκέψεων».

Η οθόνη μου δεν είναι απλά άλλη μια οθόνη. Είναι καθημερινή αιμοδοσία επαφής με δουλειά, πελάτες, προϊστάμενο, παιδιά, γονείς, φίλους. 
Η ζωή μου δεν είναι η ζωή μου όπως την ήξερα, αφού τη ζω πίσω από τη μάσκα, μέσα από μια οθόνη, και μέσα από ένα νέο software μόνιμης επιφυλακής.

Σε αυτό το νέο σκηνικό, πώς θα εξελίξουμε την ικανότητά μας να ζούμε καλά, να ακμάζουμε, να δημιουργούμε, να ισορροπούμε, ειδικά στην εργασία;

Όπως λέει η Μυλαίδη Στούμπου, Πρόεδρος της Επιτροπής Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύου Συνεργατών για 24 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στη Microsoft: «Πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την ψυχική και σωματική εξάντληση, το λεγόμενο burnout, ως την επόμενη υγειονομική κρίση. Το ζητούμενο της ευζωίας έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο καθώς αποτελεί καθολική απαίτηση των εργαζομένων και σταδιακά και των οργανισμών.

Η εντατικοποίηση του ρυθμού εργασίας, η προσδοκία ότι με την ευκολία που προσφέρει η τεχνολογία οι εργαζόμενοι θα είναι διαθέσιμοι και παραγωγικοί όλες τις ώρες, οι προκλήσεις που δημιουργεί ο συνδυασμός εργασίας από το σπίτι και φροντίδας των λοιπών προσωπικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, το άγχος της ανασφάλειας που δημιουργεί το ρευστό οικονομικό περιβάλλον, κλιμακώνουν το άγχος, την πίεση, την ψυχική εξουθένωση των εργαζομένων.»

Συνεχίζει η κ. Στούμπου: «από την άλλη, οι οργανισμοί αναγνωρίζουν ότι η ευεξία και η ψυχική υγεία των εργαζομένων είναι σημαντική για την επιτυχία και την αειφορία τους. Σύμφωνα με την έρευνα Global Human Capital Trends της Deloitte, 80% των συμμετεχόντων αξιολογούν την ευζωία στην εργασία ως την πρώτη προτεραιότητα του οργανισμού τους, όχι μόνο γιατί μπορεί να αποφέρει αυξημένα οφέλη παραγωγικότητας και απόδοσης, αλλά κυρίως γιατί συνδέει την εργασία με ένα ουσιαστικό νόημα για τον εργαζόμενο ενισχύοντας θετικά τη σχέση του με την επιχείρηση».

Η ισορροπία και ευζωία στον χώρο δουλειάς δεν έχει μαγικά κουμπιά.
Απαιτεί καινούριο τρόπο σκέψης και νέες δεξιότητες προσαρμογής σε 4 μεγάλες προκλήσεις:

  • Η πρόκληση της ψηφιακής κόπωσης
    «Για άπειρες ώρες βρίσκομαι μπροστά σε μια οθόνη, που με πυροβολεί με διαφάνειες, πίνακες και στοιχεία, και όπου η ομάδα μου και οι συνάδελφοί μου εμφανίζονται μπροστά μου σαν πλειάδα από μικρά κινούμενα γραμματόσημα»
    Αυτή η πραγματικότητα απαιτεί ένα νέο είδος ευελιξίας, παρουσίας, αυτοσυγκέντρωσης. Ο τρόπος να επικοινωνεί κανείς διαδικτυακά, με χαρισματικότητα, με πειθώ και δύναμη παρά την φυσική απουσία, θα είναι κάτι που σιγά σιγά όλοι θα χρειαστεί να μάθουμε.

  • Η πρόκληση των ασαφών εργασιακών ορίων
    Οι γραμμές ανάμεσα στο σπίτι, το γραφείο, το σχολείο των παιδιών είναι πλέον ρευστές. Συμμετέχεις σε μια συνάντηση εργασίας από την ίδια πολυθρόνα που συνομιλείς με το δάσκαλο του παιδιού σου, συμμετέχεις σε σεμινάριο, και βλέπεις τηλεόραση με τον άντρα σου, φορώντας ακριβώς την ίδια φόρμα και τις παντόφλες σου. Σε παλιότερες εποχές ο εργαζόμενος χτυπούσε κάρτα μπαίνοντας και βγαίνοντας από το κτίριο της δουλειάς του. Σήμερα στον υπολογιστή είναι και γραφείο και σχολείο του παιδιού, και εκπαιδευτήριο, και ψυχαγωγία. Δεν παύει ωστόσο η ιδιωτική ζωή και η αλλαγή περιβάλλοντος να συνεχίζουν να αποτελούν κεφαλαιώδεις ανάγκες που τώρα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, και πρέπει να μάθουμε να ικανοποιούμε αυτές τις ανάγκες με νέους τρόπους.
  • Η πρόκληση του διευρυμένου ωραρίου
    Η ευελιξία στην εργασία, και το υβριδικό της μοντέλο μεταξύ γραφείου και σπιτιού, δείχνει να έχει σαν συνέπεια και την «ευελιξία ωραρίου», πράγμα που σημαίνει για πολλούς εργαζόμενους, ειδικά σε επίπεδο στελεχών, ένα διευρυμένο ωράριο. Δηλαδή περισσότερες ώρες δουλειάς πλέον θεωρούνται δεδομένες και αυτονόητες. Θα πρέπει να σκεφτούμε από την αρχή όχι μόνο την ανάγκη αναγνώρισης γι’ αυτή την ευελιξία ωραρίου, αλλά και το γεγονός ότι είναι πια απαραίτητη και δεδομένη η ικανότητα της αποσυμπίεσης κάτω από την ένταση των νέων συνθηκών.
  • Η πρόκληση της νέας ομαδικότητας
    Η αποτελεσματική επιχειρηματικότητα βασίζεται στις αποτελεσματικές σχέσεις με συνεργάτες, πελάτες, προμηθευτές. Θα πρέπει να εφεύρουμε από την αρχή τον τρόπο να δημιουργούμε ομάδες και κοινότητες, με τρόπους που μας πάνε μπροστά, έστω και χωρίς τη φυσική επαφή.

Απαντήσεις και λύσεις στις πιο πάνω προκλήσεις επιδιώκει να προτείνει η Επιτροπή Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού ¨HackingWellbeingatWork” στις 19 Μαΐου 2021, καλώντας διεθνείς και Έλληνες ειδικούς να μας εμπνεύσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή