ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Tesla «παγώνει» τα σχέδια αύξησης παραγωγής στη Σαγκάη

Η Tesla «παγώνει» τα σχέδια αύξησης παραγωγής στη Σαγκάη

O αμερικανικός όμιλος της Tesla «παγώνει» τα σχέδιά του για την επέκταση των εγκαταστάσεών του στη Σαγκάη στην Κίνα, με στόχο να την καταστήσει κόμβο διεθνών εξαγωγών, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές. Ο λόγος είναι ότι παρατηρείται αβεβαιότητα στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Αλλωστε, αυτήν τη στιγμή ισχύουν δασμοί 25% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που κατασκευάστηκαν στην Κίνα, πέραν των όσων ήδη είχε επιβάλει επί προεδρίας του ο Ντόναλντ Τραμπ. Οπότε τώρα η αμερικανική εταιρεία, η οποία κατασκευάζει αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκοπεύει να περιορίσει το μερίδιο της κινεζικής παραγωγής της επί της συνολικής, όπως τόνισαν οι προαναφερθείσες πηγές.

Σε προηγούμενο στάδιο, πάντως, η Τesla είχε μελετήσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τις εξαγωγές της στο κινεζικής κατασκευής Model 3 σε περισσότερες αγορές, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης των ΗΠΑ, όπως ενημερώθηκε σχετικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Το εν λόγω Model 3 η εταιρεία του Ελον Μασκ το εξάγει στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Αξίζει να επισημανθεί ότι στη Γερμανία αυτήν τη στιγμή κατασκευάζεται ακόμη ένα εργοστάσιο της Tesla.

Το δε εργοστάσιο στη Σαγκάη έχει σχεδιαστεί να παράγει έως και 500.000 οχήματα ετησίως, ενώ προς το παρόν κατασκευάζει τα Model 3 και Model Y. Η παραγωγή ανέρχεται σε 450.000 αμάξια προς το παρόν. Τον Μάρτιο, η καλιφορνέζικη εταιρεία δεν συμμετείχε σε δημοπρασία για απόκτηση τεμαχίου γης στον δρόμο, που ξεκινά από το εργοστάσιο, διότι πλέον δεν ενδιαφέρεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της στην Κίνα. Υπενθυμίζεται πως ο δήμος της Σαγκάης ήταν πολύ θετικός απέναντι στην Τesla, ώστε να μπορέσει να ανεγείρει εργοστάσιο εκεί χωρίς να απαιτηθεί να συστήσει κοινοπραξία – είναι η πρώτη και η μοναδική ξένη κατασκευάστρια επιβατικών οχημάτων στην οποία ανήκουν πλήρως οι εγκαταστάσεις της.