Φόρο στην ακίνητη περιουσία ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση της Κίνας

Φόρο στην ακίνητη περιουσία ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση της Κίνας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα σχεδιάζει να νομοθετήσει φόρο για την ακίνητη περιουσία, καθώς οι δυσθεώρητες τιμές των ακινήτων αντανακλούν το διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Το θέμα εξετάζουν υψηλόβαθμα στελέχη του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών από κοινού με στελέχη του υπουργείου Στέγασης και των φορολογικών αρχών της χώρας, ενώ τα σχέδιά τους έχουν ήδη ανακοινωθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου. Οπως τονίζουν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, είναι η πρώτη φορά που οι ιθύνοντες της Κίνας αναφέρονται ευθέως στην επιβολή φόρου στα ακίνητα ύστερα από χρόνια σχετικών συζητήσεων αλλά και αλλεπάλληλων αναβολών.

Η κίνηση των κινεζικών αρχών έπεται της εκτίναξης που έχουν σημειώσει οι τιμές των ακινήτων αλλά και της υπόσχεσης του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, να γεφυρώσει τις ανισότητες και το χάσμα του πλούτου στη δεύτερη οικονομία του κόσμου. 

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Σχολής Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών του Πανεπιστημίου της Τσενγκντού, οι τιμές των ακινήτων αλλά και η άνοδός τους ήταν ο κυριότερος παράγοντας που οδήγησε σε αύξηση του πλούτου των κινεζικών νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του έτους και επισκίασε κάθε άλλον, όπως για παράδειγμα τις επενδύσεις σε μετοχές. 

Ο Σι Ζενγκβέν, καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και Νομικών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, τονίζει πως «το γεγονός ότι αναφέρονται επισήμως τα σχέδια για φορολόγηση του μεγάλου πλούτου αποτελεί ισχυρό μήνυμα του υπουργείου Οικονομικών προς την αγορά». 

Ο ίδιος εκτιμά, πάντως, πως το Πεκίνο θα επιβάλει τον φόρο περιουσίας δοκιμαστικά σε ορισμένες πόλεις προτού αποφασίσει οριστικά και θεσμοθετήσει τον φόρο. Θεωρεί πιθανόν η πρώτη δοκιμή να γίνει μέσα στο έτος. Τον περασμένο μήνα, άλλωστε, ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε σε δημόσια ομιλία του πως η Κίνα δεν θα  επιτρέψει να διευρυνθεί περαιτέρω το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Πολιτικοί αναλυτές επισήμαναν πως ο Κινέζος πρόεδρος επαναλαμβάνει, άλλωστε, συχνά ένα επιχείρημα πολιτικής φύσης κυρίως, ότι «οι πολίτες αυτής της χώρας πρέπει να βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο όλοι μαζί. Το επανέλαβε πολλές φορές στη διάρκεια του περασμένου έτους, ενώ αυτή τη φορά υπογράμμισε περισσότερο την οικονομική διάσταση του θέματος όταν μίλησε για ανισότητα πλούτου.

Την ίδια στιγμή, όμως, μεταξύ των κατοίκων των μεγάλων πόλεων επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να μειωθεί η αξία των ακινήτων τους, καθώς μετά την πανδημία πολλοί αποφάσισαν να επενδύσουν σε αυτά για να περιφρουρήσουν τα χρήματά τους από τον διαφαινόμενο πληθωρισμό. Παρά τις προσπάθειες των Αρχών που επέβαλαν διαφόρων ειδών πλαφόν, οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά και τον Μάρτιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά μηνών. 

Η επιβολή φόρου στην ακίνητη περιουσία και ειδικότερα στις κατοικίες έχει κατά καιρούς συζητηθεί στην Κίνα ως μέσον κατά της κερδοσκοπικής επένδυσης σε ακίνητα. Εγκυμονεί, ωστόσο, τον κίνδυνο να αποθερμάνει ραγδαία την αγορά. 

Η Κίνα εξέτασε το μέτρο για πρώτη φορά το 2013, αλλά έκτοτε δεν έχει σημειώσει πρόοδο στις σχετικές συνομιλίες μεταξύ των αρμόδιων αρχών. Από το 2018, άλλωστε, ο πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τον επίμαχο νόμο σύντομα, αλλά το 2019 ακόμη συντάσσονταν τα σχετικά κείμενα. 

Το Πεκίνο ανανέωσε την υπόσχεση τον Μάρτιο στο πλαίσιο του νέου πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης για το χρονικό διάστημα από το 2021 μέχρι και το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή