ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάριο Ντράγκι: Θα εργάζεται χωρίς αμοιβή

Μάριο Ντράγκι: Θα εργάζεται χωρίς αμοιβή

ΡΩΜΗ. Οχι στον πρωθυπουργικό μισθό είπε ο Μάριο Ντράγκι σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της πολιτικής υποστήριξης προς τον συνασπισμό του. Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ντράγκι θα εργαστεί χωρίς να λάβει οικονομική αποζημίωση για την εργασία του. Ο μισθός του ανερχόταν σε 115.000 ευρώ όταν τη θέση κατείχε ο προκάτοχός του Τζουζέπε Κόντε. Και ο Κόντε είχε επιλέξει να εισπράξει το 80% του ποσού που εδικαιούτο.

Ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχηματίζοντας την κυβέρνησή του, τον Φεβρουάριο, επέλεξε τεχνοκράτες και πολιτικούς από ολόκληρο το ιδεολογικό φάσμα. Εκτοτε, με ένα εξαιρετικά δυναμικό οικονομικό πρόγραμμα προσπαθεί να δώσει το «φιλί της ζωής» στην ιταλική οικονομία που επλήγη με σφοδρότητα από την πανδημία. Τον Μάρτιο ο Ντράγκι αναδείχθηκε σε «ήρωα της ημέρας» όταν ενέκρινε τη δέσμευση φορτίου εμβολίων της AstraZeneca που προορίζονταν για την Αυστραλία, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να συγκρουστεί ακόμα και με μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού για την ανάγκη ταχύτατης επανεκκίνησης της οικονομίας.

Τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, στην κεντροαριστερά του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και οι λαϊκιστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων εξοργίστηκαν από το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος της οικονομίας του Μάριο Ντράγκι, και απηύθυναν έκκληση για πιο προσεκτικά βήματα.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δεν χάνει ευκαιρία να «παρενοχλεί» τον πρωθυπουργό με αιτήματα για επιτάχυνση του ανοίγματος, χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και οριστική κατάργηση των αυστηρότερων από αυτά, όπως είναι η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα του Μάριο Ντράγκι, για το οικονομικό έτος 2019, ανέρχονται σε 582.000 ευρώ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, ενώ είναι ιδιοκτήτης δέκα ακινήτων, ένα στο Λονδίνο, αγροτεμαχίων και διαθέτει μερίδιο 10.000 ευρώ στην εταιρεία «Serena».