Βρετανία: Σημάδια ανάπτυξης τον Μάρτιο

Βρετανία: Σημάδια ανάπτυξης τον Μάρτιο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχετικά ανθεκτική στο δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται ώς τώρα η οικονομία της Βρετανίας, καθώς στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κι ενώ στην πλειονότητά τους οι ευρωπαϊκές χώρες βυθίζονταν σε νέα ύφεση, το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε μόνον κατά 1,5%. Η βρετανική οικονομία απέδειξε, άλλωστε, τις αντοχές της τον Μάρτιο, οπότε ανέκαμψε με ρυθμό ανάπτυξης 2,1%, τον υψηλότερο δηλαδή από τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Παραμένει, βέβαια, κατά 5,9% μικρότερη από τα προ της πανδημίας επίπεδά της.

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, τη στήριξαν οι δαπάνες της κυβέρνησης και η επιστροφή στην υγιή οικονομική δραστηριότητα εν μέσω της εμβολιαστικής διαδικασίας αλλά και των γενικευμένων τεστ του κορωνοϊού. Παράλληλα, όμως, υποχώρησαν οι καταναλωτικές δαπάνες και οι δημόσιες επενδύσεις ως αποτέλεσμα του τρίτου κατά σειράν lockdown στη χώρα. Τον Μάρτιο, όμως, όταν άρχισαν να υποχωρούν ταχύτατα τα κρούσματα του κορωνοϊού, η ανάπτυξη τονώθηκε χάρη στον τομέα των υπηρεσιών. Ο κλάδος αυτός αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9%, καθώς άνοιγαν τα σχολεία και αυξάνονταν οι λιανικές πωλήσεις με την παραγωγή να σημειώνει άνοδο 1,8%. Το ίδιο χρονικό διάστημα κατεγράφη ζωηρή ανάπτυξη 5,8% στον τομέα των κατασκευαστικών, καθώς άρχισαν να υλοποιούνται καινούργια πρότζεκτ, αλλά επιταχύνθηκε και η δραστηριότητα στα επισκευαστικά έργα. Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, υπογράμμισε πως «ο Μάρτιος αποτελεί ένα ελπιδοφόρο σημάδι που μας υπόσχεται ότι έρχονται καλύτερες μέρες» και προσέθεσε πως η βρετανική οικονομία είναι σε καλή κατάσταση και έχει τη δυναμική να αναπτυχθεί γρήγορα και να ανακάμψει από την κρίση της πανδημίας.

Την άποψή του συμμερίζονται οι οικονομολόγοι του Bloomberg όπως ο Νταν Χάνσον, που πιθανολογεί πως ακόμη και η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5% το δεύτερο τρίμηνο «μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά απαισιόδοξη». Ο ίδιος τονίζει ότι τα στοιχεία δεν αντανακλούν την κλίμακα της ανάκαμψης, καθώς η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων άρχισε μόλις τον Μάρτιο οπότε και σημειώθηκε αύξηση ΑΕΠ 2,1%. Αυτό σημαίνει ότι επίκειται δυναμική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο. Σημειωτέον ότι τον Μάρτιο οι εξαγωγές της Βρετανίας στις χώρες της Ε.Ε. σημείωσαν αύξηση 8,6% και οι εισαγωγές της επίσης ενισχύθηκαν κατά 4,5% και αφορούσαν σε μεγάλο ποσοστό τις αγορές αυτοκινήτων. Το πρώτο τρίμηνο αντιθέτως είχε προηγηθεί μείωση των εισαγωγών κατά 13,9% που ήταν και σχεδόν διπλάσια από τις προβλέψεις, ενώ οι εξαγωγές είχαν υποχωρήσει κατά 7,5%. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων είχαν μειωθεί, άλλωστε, κατά 11,9% υπερβαίνοντας και πάλι τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή