Ανησυχία από την αύξηση πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Ανησυχία από την αύξηση πληθωρισμού στις ΗΠΑ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πληθωριστικές ανησυχίες συνεχίζουν να επηρεάζουν σημαντικά τις κινήσεις των αγορών, καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται για το ενδεχόμενο στροφής των κεντρικών τραπεζών σε μία σταδιακά λιγότερο χαλαρή νομισματική πολιτική νωρίτερα από τις τρέχουσες εκτιμήσεις τους.

Οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων πληθωρισμού των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, της οποίας η πλειονότητα των στοιχείων συνεχίζει να αιφνιδιάζει θετικά τις τελευταίες εβδομάδες, υποδηλώνοντας σταθερή πορεία ανάκαμψης από την πανδημία (παρά τα απογοητευτικά στοιχεία Απριλίου για τις θέσεις απασχόλησης, πλην γεωργικού τομέα, που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα) καθώς επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, υποστηριζόμενη από τον ταχύ ρυθμό εμβολιασμών και τα μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης.

Συγκεκριμένα, ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε τον Απρίλιο 0,8% σε μηναία βάση, αύξηση υπερδιπλάσια από τη μέση εκτίμηση της αγοράς, η οποία, σε συνδυασμό με τις ανοδικές βάσεις, ώθησε τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής στο 4,2% από 2,6% τον προηγούμενο μήνα – ο υψηλότερος από το Σεπτέμβριο του 2008. Ανοδικά αιφνιδίασε και ο δομικός δείκτης, ο οποίος ενισχύθηκε 0,9% μηνιαίως, ο υψηλότερος ρυθμός από τον Σεπτέμβριο του 1981, με την ετήσιο δείκτη να ανέρχεται στο 3,0%, υψηλό 20ετίας περίπου, από 1,6% τον Μάρτιο.

Τα ισχυρά στοιχεία πληθωρισμού ώθησαν τις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων της χώρας (οι αποδόσεις κινούνται αντίθετα από τις τιμές) σε νέα υψηλά επίπεδα, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που θεωρείται το σημείο αναφοράς για όλα τα κρατικά ομόλογα, να ανέρχεται την Πέμπτη κοντά στο 1,71%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Μικρή πτώση καταγράφηκε την επόμενη ημέρα (παραμένοντας, όμως, περίπου 6 μ.β. υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση) μετά τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στη χώρα, τα οποία έδειξαν διατήρηση της πτωτικής πορείας τους και υποχώρηση σε νέο χαμηλό επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας (473.000). Παράλληλα, σύμφωνα με νέες δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά πως η αύξηση του πληθωρισμού θα αποδειχθεί προσωρινή και κατά συνέπεια δεν βιάζεται να προχωρήσει σε μείωση του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων και αύξηση των επιτοκίων.

Στις αγορές συναλλάγματος, ύστερα από άνοδο κοντά στο 1,22 στις αρχές της εβδομάδας για πρώτη φορά από τα τέλη Φεβρουαρίου, σε συνέχεια της πρόσφατης δημοσίευσης των απογοητευτικών στοιχείων για τις θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ, η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε ελαφρώς προς την περιοχή του 1,21, παραμένοντας όμως υψηλότερα από «τεχνικώς» σημαντικά σημεία στήριξης και μόλις περίπου 0,5% ασθενέστερη σε εβδομαδιαία βάση.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή