Αλήθειες και ψέματα για το νέο εργασιακό

Αλήθειες και ψέματα για το νέο εργασιακό

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τις 27 Μαΐου θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το δίκαιο των απολύσεων αλλά και τις άδειες άνευ αποδοχών να προκαλούν τις περισσότερες αντιδράσεις. 

Ειδικά στο θέμα της διευθέτησης, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί εργασίας έως και 13 ώρες την ημέρα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι πρόκειται για ψέμα, καθώς από την ήδη ισχύουσα νομοθεσία, στην περίοδο αυξημένης απασχόλησης, δηλαδή στις ημέρες που ο εργαζόμενος θα απασχοληθεί πάνω από 8 ώρες (και έως 10), απαγορεύεται η εκτέλεση υπερωριών. Σύμφωνα με το υπουργείο, η μόνη αλλαγή που εισάγεται στο σύστημα της διευθέτησης με το νομοσχέδιο είναι ότι θα μπορεί να εφαρμόζεται και έπειτα από αίτηση του εργαζομένου προκειμένου να εξασφαλίζει, αν το θέλει, περισσότερες ημέρες άδειας, 4ήμερη απασχόληση κ.λπ.  

Στο θέμα της άδειας άνευ αποδοχών, που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι, αν και εφαρμοζόταν στην πράξη, δεν προβλεπόταν έως τώρα από διάταξη νόμου. Και υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο επαναλαμβάνει ότι η άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται κατόπιν συμφωνίας των δύο μερών, δίνοντας σαφέστερη θεσμική υπόσταση στην άδεια άνευ αποδοχών, ενώ προβλέπει ότι επιπλέον θα αναρτάται και στο σύστημα «Εργάνη».

Επίσης, το υπουργείο διευκρινίζει τα εξής:

– Το πλήθος των επιτρεπόμενων υπερωριών αυξάνεται στις 150 ώρες τον χρόνο για όλους τους κλάδους και ταυτόχρονα:

• Στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, η μία από τις δύο ώρες επιπλέον ημερήσιας απασχόλησης θα αφαιρείται από το πλαφόν των 150 ωρών.

• Οι υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου θα αμείβονται στο εξής με προσαύξηση 120% αντί για 80%.

– Η δυνατότητα υπέρβασης του μέγιστου ετήσιου ορίου υπερωριών με άδεια του υπουργείου προβλέπεται ήδη.  

– Ηδη προβλέπεται από τη νομοθεσία η δυνατότητα του μερικώς απασχολουμένου να εργαστεί μέχρι πλήρες 8ωρο και να αμειφθεί με προσαύξηση 12% για κάθε ώρα επιπλέον των συμφωνημένων. Π.χ., αν έχει συμφωνήσει 4ωρο, μπορεί να εργαστεί έως 8 ώρες συνολικά και για τις επιπλέον ώρες να πάρει προσαύξηση 12%. Το νέο στοιχείο είναι ότι οι επιπλέον ώρες δεν πρέπει αναγκαστικά να είναι συνεχόμενες με τις αρχικές. Για παράδειγμα, κατά τον τρόπο αυτό, ένας μερικώς απασχολούμενος που δουλεύει από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ., θα μπορεί να εργαστεί π.χ. και από τις 8 μ.μ. έως τις 11 μ.μ., με προσαυξημένη αμοιβή και χωρίς να υπερβεί το ημερήσιο 8ωρο. Ετσι διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στην κάλυψη των αναγκών τους και κερδίζουν περισσότερα χρήματα οι μερικώς απασχολούμενοι.

– Σε σχέση με την προστασία από απολύσεις τονίζεται ότι η μεγάλη πλειονότητα των απολύσεων που φθάνουν στα δικαστήρια αφορούν περιπτώσεις άσκησης νόμιμου δικαιώματος του εργαζομένου. Με το νομοσχέδιο γίνεται ένα μεγάλο βήμα προστασίας των εργαζομένων, καθώς προβλέπεται ρητά ότι οι απολύσεις αυτές είναι άκυρες. Μιλώντας μάλιστα στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η μη επαναπρόσληψη σε περίπτωση ακυρότητας της απόλυσης αφορά τις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης μιας επιχείρησης ή έντασης των σχέσεων μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Στις περιπτώσεις αυτές η αποζημίωση που μπορεί να επιδικαστεί είναι έως η διπλάσια της κανονικής. Πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται σε Ισπανία και Γαλλία. «Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα παρακολουθούμε τις νέες οικονομικές εξελίξεις σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και επιχειρούμε να βρούμε κοινούς παρονομαστές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών προς όφελος όλων», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή