Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής και διατήρηση των 900 μονάδων

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής και διατήρηση των 900 μονάδων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρές διακυμάνσεις και σταθεροποιητική διάθεση κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία ημέρα όπου το κλίμα στις διεθνείς αγορές ήταν επιφυλακτικό, με τις κινήσεις των επενδυτών να είναι «συγκρατημένες» λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, ενώ στο επίκεντρο εξακολουθεί να βρίσκεται η κατάσταση όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, με το άνοιγμα των οικονομιών αλλά και του τουρισμού να κορυφώνονται τον επόμενο μήνα.

Ο Γενικός Δείκτης πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες στάση αναμονής στα επίπεδα των 900 μονάδων, μία κίνηση που κρίνεται χρήσιμη και λογική από τους εγχώριους αναλυτές προκειμένου να συγκεντρώσει η αγορά άμυνες και δυνάμεις για τη δοκιμή των 950 μονάδων προσεχώς. Το θετικό, όπως επισημαίνουν, είναι ότι η ρευστότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με το ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές να διατηρείται, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου των ελληνικών εισηγμένων είναι ενθαρρυντικά, με τους κλάδους που είχαν πληγεί περισσότερο από την πανδημία να επανέρχονται και χρηματιστηριακά.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε οριακά κατά 0,4% στις 903,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,60 εκατ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τα σημεία στήριξης, σύμφωνα με τη Merit Securities, να εντοπίζονται στις 900 και 887 μονάδες, ενώ τα σημεία αντίστασης στις 920 και 950 μονάδες. Κατά την Beta Securities, oι 860 μονάδες είναι το κατώτατο επίπεδο που δεν πρέπει να διασπάσει ο Γενικός Δείκτης για να κρατήσει τη μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά, οι 950 μονάδες είναι το επόμενο δύσκολο οχυρό αντίστασης των πωλητών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,52% στις 2.188,14 μονάδες, ενώ στο +0,41% και στις 1.381,28 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης με την MIG να ξεχωρίζει στο +13,08%. Από τα μη τραπεζικά chips, ανοδικά έκλεισαν οι Lamda Development (+1,07%), ΓΕΚ Τέρνα (+0,4%), ΔΕΗ (+0,05%), ΟΤΕ (+1,22%) και ΕΥΔΑΠ (+1,92%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Βιοχάλκο (-3,98%) και Jumbo (-3,38%).

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,67% και έκλεισε στις 584,56 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,79%, την Πειραιώς στο +1%, την Eurobank στο +1,59%, ενώ με απώλειες 2,22% έκλεισε η Εθνική.

Αυτή την εβδομάδα, τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στη Moody’s, η οποία την Παρασκευή το βράδυ είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει την έκθεσή της για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Ο οίκος είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα στο Ba3 τον περασμένο Νοέμβριο, τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, δίνοντας σταθερές προοπτικές στη βαθμολογία, κάτι που δεν… μεταφράζεται σε νέα αναβάθμιση άμεσα, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται μια ευχάριστη έκπληξη, όπως έγινε και με την πρόσφατη αναβάθμιση από την S&P, ειδικά δεδομένου του ότι δίνει αυτή τη στιγμή (μαζί με την DBRS) την πιο αυστηρή βαθμολογία.

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως πως η Moody’s είχε αναφέρει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να αναβαθμιστεί μεσοπρόθεσμα, εάν η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρει απτά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και περαιτέρω ενίσχυσης και σταθεροποίησης των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης. Μια ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους θα ήταν επίσης θετική για τη βαθμολογία της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή