Ρύθμιση οφειλών: Δεύτερη ευκαιρία για ένταξη στις 120 δόσεις

Ρύθμιση οφειλών: Δεύτερη ευκαιρία για ένταξη στις 120 δόσεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη ευκαιρία στους φορολογουμένους που δεν κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των ρυθμισμένων οφειλών τους προς την εφορία πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση. Επί της ουσίας ανοίγουν εκ νέου οι ρυθμίσεις των 100-120 δόσεων για όσους τις έχασαν μέσα στην πανδημία. 

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών που γεννήθηκαν τους τελευταίους 14 μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει 60-72 μηνιαίες χαμηλότοκες δόσεις.

Οπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, οι υποχρεώσεις της πανδημίας κινούνται μέχρι στιγμής στα επίπεδα των 6-7 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 5 δισ. ευρώ αφορούν το επιστρεπτέο τμήμα των κρατικών δανείων που θα αποπληρωθεί σε 60 δόσεις και τα υπόλοιπα είναι φόροι που βρίσκονται σε αναστολή και οι οποίοι θα μπορούν να ρυθμισθούν ευνοϊκά. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, η νέα ρύθμιση θα είναι κατά βάση χρονική (περισσότερες δόσεις) και δεν θα περιλαμβάνει μέτρα όπως «κούρεμα». Οι λεπτομέρειες της ρύθμισης θα ανακοινωθούν μετά τις σχετικές διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν με τους θεσμούς, ωστόσο ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η πρώτη δόση της ρυθμισμένης οφειλής θα καταβληθεί το 2022, όπως επίσης και οι επιστρεπτέες προκαταβολές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:

• Αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογουμένους που τις απώλεσαν στη διάρκεια της πανδημίας. Ουσιαστικά, θα είναι η τρίτη ευκαιρία για τους οφειλέτες του Δημοσίου να αποπληρώσουν τα χρέη τους με ευνοϊκούς όρους. Η πρώτη ήταν με τη δημιουργία των ρυθμίσεων και η δεύτερη τον περασμένο Νοέμβριο, όταν, λόγω των συνθηκών της πανδημίας, είχαν αναβιώσει οι ρυθμίσεις για τους πληττόμενους φορολογουμένους.

Οι οφειλέτες θα μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτήν. Η αίτηση επανένταξης του οφειλέτη, όπως και τις προηγούμενες φορές, υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή myBusinessSupport της ΑΑΔΕ (aade.gr/mybusinesssupport). Στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ εμφανίζονται οι ρυθμίσεις οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, χάθηκαν κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

• Νέα ρύθμιση οφειλών σε 60-72 δόσεις. Οσοι επιλέξουν λίγες δόσεις, και συγκεκριμένα μέχρι και 24, θα είναι άτοκες, ενώ εάν επιλέξουν περισσότερες θα είναι έντοκες, με το επιτόκιο να κυμαίνεται στο 2,5%. Στα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπεται η ένταξη στη νέα ρύθμιση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ που δεν καταβλήθηκε από τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 

Η ρύθμιση, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, δεν θα συνοδεύεται με «κούρεμα» των οφειλών, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων με συγκεκριμένα μέτρα και «όχι με τυφλά μέτρα, όπως κουρέματα που επιβάλλονται επί δικαίους και αδίκους». Οι φόροι που βρίσκονται σε αναστολή ανέρχονται σήμερα σε 2 δισ. ευρώ. Ανάλογη ρύθμιση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

• Το επιστρεπτέο τμήμα των κρατικών δανείων θα επιστραφεί σε 60 δόσεις. Ουσιαστικά περί τα 5 δισ. ευρώ των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσουν να αποπληρώνονται στα τέλη του Ιανουαρίου του 2022. Υπενθυμίζεται ότι για τους τρεις πρώτους κύκλους προβλέπεται «κούρεμα» των ενισχύσεων κατά 30% για όσους είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 15% και 50% για όσους είδαν το τζίρο τους να μειώνεται πάνω από 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή