Η Amazon πολιορκεί τα ιστορικά στούντιο του Χόλιγουντ MGM

Η Amazon πολιορκεί τα ιστορικά στούντιο του Χόλιγουντ MGM

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συζητήσεις βρίσκεται η Amazon με τα ιστορικά χολιγουντιανά στούντιο της Metro-Goldwyn-Mayer για την πώλησή τους, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, φανερώνοντας τον αναβρασμό στο συγκεκριμένο πεδίο των ΜΜΕ στις ΗΠΑ – ο ανταγωνισμός στις υπηρεσίες ροής περιεχομένου οξύνεται, διότι πλέον πέραν από τους αρχικούς παίκτες Netflix και Amazon Prime Video εισέρχονται στην αγορά και οι παραδοσιακοί μιντιακοί όμιλοι. Σε περίπτωση που η έκβαση των συζητήσεων είναι ευνοϊκή, τότε οι φιλοδοξίες της Amazon στο πεδίο αυτό θα εκτιναχθούν, δεδομένου ότι θα προστεθούν στην υπηρεσία ροής της τηλεοπτικές σειρές, 4.000 ταινίες, καθώς και τα φραντσάιζ των «Τζέιμς Μποντ», «Ρόκι» και «Legally Blonde», μεταξύ άλλων. Αξίζει να αναφερθεί πως η MGM τελούσε σε αναζήτηση αγοραστή επί σειρά μηνών, ζητώντας ως τίμημα 9 δισ. δολάρια. Στο διάστημα αυτό είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας Apple και Comcast, δίδοντας ποσόν 6 δισ. δολαρίων, αλλά δεν είναι γνωστό στην τωρινή συγκυρία πόσα διατίθεται να δαπανήσει η Amazon. Στην ιστορία του κολοσσού η μεγαλύτερή του εξαγορά ήταν εκείνη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ βιολογικών τροφίμων Whole Foods το 2017 αντί 13,4 δισ. δολαρίων. Ακόμα, όμως, και τα μόλις 6 δισ. δολάρια (αν αυτό είναι το τίμημα) θα καταστήσουν την εξαγορά της MGM τη δεύτερη μεγαλύτερη.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΜGM, Μάικλ Ντελούκα, παρουσίασε την κατάσταση της εταιρείας στην Amazon. Επίσης, έγινε γνωστό ότι πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Amazon, και συγκεκριμένα ο Τζεφ Μπλάκμπερν, ο οποίος τη βοήθησε να δημιουργήσει την υπηρεσία ροής περιεχομένου Prime, θα επανέλθει ως πρώτος τη τάξει αντιπρόεδρος στον βραχίονα διεθνών μέσων και ψυχαγωγίας, έχοντας στην εποπτεία του τα στούντιο της Amazon, την πλατφόρμα βιντεοπαιχνιδιών Twitch, τη σειρά ακουστικών βιβλίων Audible και άλλα συναφή εγχειρήματα. Η κίνηση αυτή θεωρείται ενδεικτική των ολοένα και μεγαλύτερων φιλοδοξιών της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος για να ενδυναμώσει την παρουσία της στο Χόλιγουντ.

Συνολικά η MGM διαθέτει 4.000 ταινίες, αλλά πολλοί χαρακτήρες όπως ο Ροζ Πάνθηρας ή η Κούκλα Τσάκυ χρειάζονται ανανέωση. Αυτό δεν της στερεί το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των πολλών σημαντικών νέων φιλμ, όπως η βιογραφία της Αρίθα Φράνκλιν με τίτλο «Σεβασμός» (Respect) από το ομώνυμο διάσημο τραγούδι της καλλιτέχνιδος. Πρωταγωνιστεί η Τζένιφερ Χάντσον και πολλά ακούγονται για βραβεία λόγω της ερμηνείας της, ενώ άλλες ενδιαφέρουσες παραγωγές είναι το «Οίκος Γκούτσι» σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ με τους Λέιντι Γκάγκα και Ανταμ Ντράιβερ, καθώς και μία ταινία κινουμένων σχεδίων ως συνέχεια της «Οικογένειας Ανταμς». Χαρακτηριστικά είχε πει, καυχώμενος, ο συνιδρυτής των κινηματογραφικών στούντιο Λούις Μέγιερ, ότι αυτά «φιλοξενούσαν πιο πολλά αστέρια από τον ουρανό». Εδώ και μία δεκαετία η MGM ανήκει κατά πλειοψηφία στην νεοϋορκέζικη επενδυτική εταιρεία Anchorage Capital, της οποίας την πώληση δρομολογεί από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ο διευθύνων σύμβουλος Κέβιν Oλριτς. Ο ίδιος δέχεται πιέσεις από ποικίλους μετόχους να εγκαταλείψει την εν λόγω επένδυση, ενώ ορισμένοι διαμαρτύρονται έντονα, προσάπτοντάς του πως είναι υπερβολικά ερωτευμένος με το Χόλιγουντ, εξ ου και καθυστέρησε την πώληση της MGM. Το να παύσει αυτή να υφίσταται ως ανεξάρτητη εταιρεία στο πεδίο της κινηματογραφικής παραγωγής και των μέσων γενικότερα σημαίνει ότι συμμετέχει στην τεράστια ανακατάταξη που συντελείται, με τους κολοσσούς να θέλουν να γιγαντωθούν περαιτέρω. Τη Δευτέρα η ΑΤ&Τ ανακοίνωσε την αυτονόμηση της WarnerMedia και τη συνένωσή της με την Discovery, ώστε να ενισχύσει το περιεχόμενό της. Προ δύο ετών, τέλος, η Disney απέκτησε αντί 71,3 δισ. δολαρίων το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του Ρούπερτ Μέρντοχ στο πεδίο της ψυχαγωγίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή