Σημαντική πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντική πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη πτώση κατέγραψαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τους. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε σε ποσοστό 1,5% και έκλεισε στις 436,34 μονάδες. 

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 1,8% στις 15.113,56 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 υποχώρησε 1,4% στις 6.262,55 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,2% στις 6.950,20 μονάδες. 

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 υποχώρησε 1,2%.

Σημαντική πτώση κατέγραφαν αργά χθες το βράδυ και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να αναμένουν την έκδοση των πρακτικών της Fed και τις κατευθύνσεις της κεντρικής τράπεζας μετά την άνοδο του πληθωρισμού, που μέχρι στιγμής η Fed χαρακτηρίζει παροδικό φαινόμενο. Ο Dow Jones υποχωρούσε χθες το βράδυ κατά 1,21% στις 33.649,47 μονάδες, ενώ ο S&P 500 εμφάνιζε απώλειες 1,26%.

Επιτάχυνση του πληθωρισμού καταγράφηκε και στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, λόγω της απότομης αύξησης του κόστους της ενέργειας και των υπηρεσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 1,6% σε ετήσια βάση, από 1,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο.

Τα στοιχεία από την Ευρώπη ακολουθούν την έκρηξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τις τιμές να εμφανίζουν ετήσιο άλμα 4,2% τον Απρίλιο, ήτοι τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2008. 

Το παγκόσμιο ράλι των τιμών έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν νωρίτερα από το αναμενόμενο την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής τους πολιτικής, περιορίζοντας σταδιακά τις αγορές των ομολόγων και αυξάνοντας τα επιτόκιά τους. 

Τη νευρικότητα στις αγορές ενέτεινε σήμερα και η μεγάλη πτώση της αξίας των κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin να χάνει χθες πάνω από 20% της αξίας του πέφτοντας στα 35.000 δολάρια, στον απόηχο της προειδοποίησης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας ότι τα ψηφιακά νομίσματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή