Φόβοι για διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού

Φόβοι για διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο διατήρησης των πληθωριστικών πιέσεων σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Οι πληθωριστικές ανησυχίες στις ΗΠΑ ήταν εμφανείς σε έρευνες επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο, με τον υποδείκτη των τιμών στην έρευνα του Empire State για τον τομέα της μεταποίησης να σημειώνει άνοδο στο ιστορικό υψηλό των 83,5 μονάδων από 74,7 τον Απρίλιο, αλλά και τις τιμές κόστους των πρώτων υλών στην έρευνα του NAHB για τις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών να αυξάνονται κατά 12,0% σε ετήσια βάση με προοπτική περαιτέρω ανόδου.

Παράλληλα, σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι πληθωριστικές προσδοκίες των αμερικανικών νοικοκυριών σε ορίζοντα 1 έτους και 5 ετών ανήλθαν σε υψηλά 10ετίας (4,3% και 3,1%, αντίστοιχα), ενώ ο χρυσός –ως μέσο αντιστάθμισης του κινδύνου από την άνοδο των τιμών– αναρριχήθηκε σε υψηλά 4 μηνών κοντά στα 1.890 δολ./ουγγιά στα μέσα της εβδομάδας, προτού υποχωρήσει στην περιοχή των 1.878 δολ./ουγγιά στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο της τάξεως του 1,9%.

Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, η απόδοση των 10ετών αμερικανικών τίτλων ανήλθε σε υψηλό 6 ημερών 1,69% την Τετάρτη, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που πραγματοποιήθηκε στις 27-28 Απριλίου. Σύμφωνα με τα εν λόγω πρακτικά, ορισμένοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι αν η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται σύμφωνα με τους στόχους της Επιτροπής, ενδεχομένως να κριθεί σκόπιμο σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις να ξεκινήσει η συζήτηση αναφορικά με το πλάνο της τράπεζας για προσαρμογή του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Εντούτοις, η απόδοση των 10ετών κυβερνητικών ομολόγων υποχώρησε την Παρασκευή το μεσημέρι κοντά στο 1,63%, καθώς τα ασθενέστερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ ενέτειναν τις αμφιβολίες των επενδυτών για μια ταχεία και βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην αγορά ακινήτων, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών τον Απρίλιο σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση από ό,τι αναμενόταν, κατά 9,5% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο. Στις αγορές συναλλάγματος, τα ασθενέστερα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία άσκησαν εκ νέου πιέσεις στο δολάριο, με τον δείκτη DXY να υποχωρεί στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή κοντά στα χαμηλά του Ιανουαρίου 89,650 μετά από προσωρινή άνοδο πάνω από την περιοχή του 90 στα μέσα της εβδομάδας μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed. Επωφελούμενη από την αποδυνάμωση του δολαρίου, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ανήλθε σε υψηλό περίπου 4 μηνών 1,2244 την Τετάρτη, προτού υποχωρήσει ελαφρώς κοντά στο 1,2230 την Παρασκευή το μεσημέρι, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη περίπου 0,7%.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή