Ανάπτυξη 5% το 2021 «βλέπει» τώρα η Πορτογαλία

Ανάπτυξη 5% το 2021 «βλέπει» τώρα η Πορτογαλία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει κάθε λόγο να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, αφού η ροή επισκεπτών στο έδαφός της δείχνει να αποκαθίσταται μετά τη βουτιά του 2020. Και τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ζοάο Λεάο, ανέφερε πως είναι πιθανόν η κυβέρνηση να αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2021 στο σχεδόν 5%, χάρις αφενός στην αναθέρμανση της τουριστικής κίνησης, αφετέρου στην προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος. Τον Απρίλιο είχε συγκεκριμένα προβλέψει πως η πορτογαλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 4% φέτος.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι», δήλωσε ο υπουργός. Αξίζει να επισημανθεί ότι την παρελθούσα χρόνια η εθνική οικονομία  παρουσίασε συρρίκνωση της τάξεως του 7,6%, διότι η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε δραστικά τις δραστηριότητες στον κλάδο του τουρισμού και σε άλλους. Πρόκειται για τη χειρότερη ύφεση την οποία παρουσίασε η Πορτογαλία από το 1960 τουλάχιστον. Σημειωτέον πως η βιομηχανία του τουρισμού έχει ζωτική σημασία για τη νοτιοευρωπαϊκή χώρα, ακριβώς όπως και για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Ο κλάδος αντιστοιχεί στο 15% της πορτογαλικής οικονομίας και στο 9% της απασχόλησης, ενώ οι επισκέπτες στην πλειονότητά τους προέρχονται από τη Βρετανία. Το δε δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης μετά εκείνο της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Πάντως, η χώρα στάθηκε τυχερή, μιας και οι Βρετανοί τουρίστες έλαβαν το πράσινο φως από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για να την επισκέπτονται, αρκεί να έχουν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού και να είναι αρνητικό. Αλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, τέθηκαν εκτός της λίστας αυτής, της αποκαλούμενης «πράσινης». Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι όσοι Βρετανοί και Βρετανίδες επιστρέψουν από τους προορισμούς της «πράσινης λίστας» δεν θα πρέπει να περάσουν, άμα τη επιστροφή τους, μία περίοδο καραντίνας. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η οικονομία της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε ως αποτέλεσμα ενός από τα χειρότερα κύματα κορωνοϊού στον κόσμο, το οποίο ξέσπασε τον Ιανουάριο. 

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε εξαιτίας αυτών των εξελίξεων να επιβάλει εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ενώ ο αριθμός των καθημερινών μολύνσεων άρχισε να μειώνεται από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Εν κατακλείδι, ο υπουργός Οικονομικών, Ζοάο Λεάο, τόνισε ότι «το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρεί καλά, έχουμε θέσει σε επανεκκίνηση σχεδόν το σύνολο της οικονομίας, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει χαμηλός και οι τουρίστες επανήλθαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή