Τα κρυπτονομίσματα ανησυχούν έντονα τις κεντρικές τράπεζες

Τα κρυπτονομίσματα ανησυχούν έντονα τις κεντρικές τράπεζες

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται οι πιέσεις για ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων και έλεγχο της αδιαφανούς αγοράς τους, με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να εκφράζουν συντονισμένα την ανησυχία τους για τους κινδύνους που αυτά εγκυμονούν. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ συντάχθηκε με την ΕΚΤ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες όταν διά στόματος του διοικητή της, κ. Πάουελ, προειδοποίησε πως τα κρυπτονομίσματα εγκυμονούν κινδύνους τόσο για όσους τα χρησιμοποιούν όσο και για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Σε ένα μάλλον ασυνήθιστο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο κ. Πάουελ χάραξε χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο ενδεχομένως θα εκθέσει η Federal Reserve τις σκέψεις της για το ενδεχόμενο να δημιουργήσει δικό της ψηφιακό νόμισμα. Ανέφερε συγκεκριμένα πως μέσα στο καλοκαίρι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα δώσει στη δημοσιότητα έγγραφο εργασίας σχετικό με τις ψηφιακές πληρωμές, στο οποίο θα εξετάζει τα οφέλη και τους κινδύνους που ενδεχομένως θα απορρέουν από ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας και θα θέσει το θέμα σε δημόσια διαβούλευση. Υπογράμμισε μάλιστα πως όσο η τεχνολογία προχωράει, «πρέπει να οξυνθεί και η προσοχή μας και να προσαρμοστεί το ρυθμιστικό και εποπτικό μας πλαίσιο», ενώ συμπεριέλαβε  στις εστίες που απαιτούν την προσοχή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ «όσες καινοτομίες του ιδιωτικού τομέα δεν καλύπτονται τώρα από τις παραδοσιακές ρυθμίσεις που ισχύουν για τράπεζες, επενδυτικές και άλλους ενδιάμεσους φορείς».

Τα σχόλια του επικεφαλής της Fed αντανακλούν το πόσο απασχολεί την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ η ραγδαία άνοδος της δημοτικότητας και των τιμών αυτών των μη συμβατικών επενδυτικών επιλογών όπως το bitcoin. Ταυτοχρόνως, άλλωστε, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε ανησυχία πως τα άτομα με μεγάλο πλούτο ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τα κρυπτονομίσματα, μια αδιαφανή σφαίρα επενδύσεων που δεν υπόκειται σε καμία ρύθμιση, για να φοροδιαφεύγουν. Στη σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο τόνισε ότι «στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα υπάρχει ήδη μεγάλη δυσκολία ανίχνευσης και εντοπισμού των εμπλεκομένων και αυτό σημαίνει ότι διευκολύνει τις παράνομες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων τη φοροδιαφυγή». Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο του τελευταίου πακέτου δαπανών που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος για τόνωση της αμερικανικής οικονομίας και την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς της, εμπεριέχεται και η πρόταση για δαπάνες ύψους 80 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των αμερικανικών φορολογικών αρχών με νέο προσωπικό που θα αναλάβει την πάταξη της φοροδιαφυγής και θα θέσει ειδικότερα στο στόχαστρό του τις κρυπτογραφημένες επενδύσεις.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η παρέμβαση της ΕΚΤ, που στο πλαίσιο της έκθεσής της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είχε αναφερθεί στο bitcoin, χαρακτηρίζοντάς το τη μεγαλύτερη «φούσκα» της Ιστορίας μπροστά στην οποία ωχριούν η «μανία της τουλίπας» στην Ολλανδία του 17ου αιώνα και η «φούσκα» των Νοτίων Θαλασσών τον 18ο αιώνα. 

Οι δύο κεντρικές τράπεζες εκδήλωσαν τον προβληματισμό τους για τα κρυπτονομίσματα σχεδόν ταυτοχρόνως, όπως, άλλωστε, και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, που λίγες ώρες νωρίτερα είχε απαγορεύσει στις κινεζικές τράπεζες να προσφέρουν οποιαδήποτε υπηρεσία σχετική με τα κρυπτονομίσματα. Επονται, όμως, των τεκτονικών κραδασμών που σημείωσαν οι τιμές των μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων την Τετάρτη, όταν η τιμή του bitcoin υποχώρησε κατά  περισσότερο από 30% περίπου στις 30.000 δολάρια και του Ethereum κατά περίπου 45% στις 2.000 δολάρια. Σημειωτέον ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed ώς τώρα προβληματίζονται γύρω από το ενδεχόμενο θέσπισης δικών τους ψηφιακών νομισμάτων χωρίς, όμως, να έχουν σημειώσει πρόοδο, μολονότι έχει παρέλθει καιρός από όταν άρχισαν να εξετάζουν την ιδέα. Η Κίνα αντιθέτως προπορεύεται έχοντας ήδη υλοποιήσει το σχέδιο του ψηφιακού γουάν, το οποίο έχει δοκιμάσει πιλοτικά σε κάποιες μικρές επαρχίες της αχανούς χώρας, αλλά ευελπιστεί να έχει επεκτείνει τη χρήση του πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή