Αποδοκιμάζουν τις δηλώσεις του Π. Λασκαρίδη οι εφοπλιστές

Αποδοκιμάζουν τις δηλώσεις του Π. Λασκαρίδη οι εφοπλιστές

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Σαφείς αποστάσεις από τις πρόσφατες επίμαχες δημόσιες τοποθετήσεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη πήραν χθες τόσο η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών όσο και ο αδελφός του, Αθανάσιος Λασκαρίδης. Το θέμα ανέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν δημοσιοποιήθηκε τηλεοπτική συνέντευξη του εφοπλιστή στην οποία εμφανίζεται να μιλάει με ιδιαίτερα απαξιωτικό τόνο και λεξιλόγιο για τις σχέσεις της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Οι εκφράσεις που δημοσιοποιήθηκαν προκάλεσαν εντονότατες αντιδράσεις μεταξύ τόσο του ναυτιλιακού όσο και του πολιτικού κόσμου αλλά και της κοινής γνώμης. Η Ενωση Εφοπλιστών «καταδίκασε απερίφραστα» τις σχετικές αναφορές, ενώ ο αδελφός του, Αθ. Λασκαρίδης, δήλωσε «εκ διαμέτρου αντίθετος». Μη επιδεχόμενες διόρθωση τις χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ερωτηθείσα σχετικά.

Ο ίδιος ο κ. Π. Λασκαρίδης με ανακοίνωσή του στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας επιχείρησε να ανασκευάσει μιλώντας για δηλώσεις «παρμένες από άσχετες συζητήσεις που δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας και φυσικά ούτε τον πρωθυπουργό ούτε τον υπουργό Nαυτιλίας», ενώ καταφέρθηκε εναντίον των δημοσιογράφων που «τις χρησιμοποίησαν βάναυσα εκτός θέματος και ειρμού».
Ωστόσο, το θέμα δεν έκλεισε εκεί, αφού χθες Δευτέρα ο αδελφός του, Αθανάσιος Λασκαρίδης, και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, διά του προέδρου της, Θεόδωρου Βενιάμη, προέβησαν σε δημόσιες έντονα επικριτικές τοποθετήσεις για τα όσα είπε ο κ. Πάνος Λασκαρίδης. Ειδικότερα, ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Λασκαρίδης σημείωσε ότι «αναφορικά με τον πρόσφατα δημιουργηθέντα θόρυβο σχετικά με τις δηλώσεις του αδελφού μου, Παναγιώτη Λασκαρίδη, σε συνέντευξή του στο European Investigative Collaboration, επιθυμώ να δηλώσω ότι αυτές είναι προσωπικές του απόψεις τις οποίες όχι μόνο δεν συμμερίζομαι, αλλά με βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετο. Η ελληνική ναυτιλία οφείλει τη μετεωρική άνοδο και εξαιρετική επιτυχία της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, κατά κύριο λόγο, στην προστασία και υποστήριξη που επέδειξαν όλες ανεξαιρέτως οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις προς αυτήν. Κάθε άλλος σχολιασμός εκ μέρους μου για το θέμα αυτό περιττεύει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης εξέδωσε χθες ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «τα λεχθέντα εκ μέρους του επιφανούς μέλους της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, κ. Π. Λασκαρίδη, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, αποτελούν προσωπικές απόψεις του, τις οποίες σε κάθε περίπτωση καταδικάζουμε απερίφραστα και οι οποίες δεν εκφράζουν τα γνήσια και βαθιά πατριωτικά αισθήματα της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια σέβεται και τιμά τον πρωθυπουργό της χώρας, τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και τους αξιωματούχους της, πρεσβεύοντας τον υπερκομματικό χαρακτήρα της ναυτιλίας ως εθνικό κεφάλαιο για τον τόπο. Για την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία αποτελεί επιλογή, αλλά και ηθικό καθήκον, να διατηρεί διαχρονικά στενούς δεσμούς με την πατρίδα, καθώς και να διαθέτει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που πηγάζουν από την ποσοτική και ποιοτική υπεροχή της, ως η πρώτη ναυτιλία στην Ευρώπη και στον κόσμο, στη διάθεση αυτής. Απτή απόδειξη των ανωτέρω αποτελεί το γεγονός ότι κοινό όραμα πολιτείας και ναυτιλιακής οικογένειας παραμένει η μεγιστοποίηση των ωφελειών του τόπου από τον μεγάλο αυτό παραγωγικό πυλώνα».

H Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου ανακοίνωσε πως «χωρίς την ελληνική κυβέρνηση, την ελληνική σημαία, τους Ελληνες ναυτικούς και τα γραφεία μας στην Ελλάδα, αυτό που σήμερα ονομάζουμε “θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας” δεν θα είχε συμβεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT