Πράσινη ώθηση στην απασχόληση αναμένουν οι Βρετανοί

Πράσινη ώθηση στην απασχόληση αναμένουν οι Βρετανοί

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βρετανικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν 240.000 θέσεις εργασίας σε τομείς με χαμηλές εκπομπές ρύπων και να δώσουν ώθηση στις πράσινες εξαγωγές της χώρας, αναμορφώνοντας τη βρετανική οικονομία μέσα στην επόμενη δεκαετία. 

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε χθες η Ενωση Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI), που τόνισε παράλληλα πως όλες οι επιχειρήσεις της χώρας πρόκειται να επωφεληθούν από το «πλεονέκτημα εκείνου που προχώρησε νωρίτερα», αν δηλαδή προπορευτούν στην εκστρατεία για μια οικονομία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα προκειμένου να αποφύγουν μια ραγδαία κλιματική αλλαγή.

Σε έκθεσή της σχετική με το πώς οι επιχειρήσεις της χώρας μπορούν να διευκολύνουν την εξέλιξη της βρετανικής οικονομίας μέσα στην επόμενη δεκαετία, η CBI τις καλεί να αρπάξουν την ευκαιρία, καθώς εντείνονται οι εκκλήσεις για ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις μετά την πανδημία. Στην εν λόγω έκθεση αναφέρεται σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian. 

Οπως σημειώνει, η στροφή σε οικονομία μηδενικού άνθρακα, στην καινοτομία και στην αύξηση του εμπορίου, αλλά και η αναβάθμιση των τοπικών οικονομιών της Βρετανίας, μπορεί να προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για ανάπτυξη αξίας μέχρι και 810 δισ. ευρώ έως το 2030. Η έκθεση επισημαίνει επίσης πως η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Αν δεν κατορθώσει να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, το αποτέλεσμα θα είναι να επιδεινωθούν οι αρνητικές τάσεις της χαμηλής παραγωγικότητας που επικρατούσαν στην προ της πανδημίας περίοδο και να διευρυνθεί ο κοινωνικός διχασμός που ταλαιπώρησε τη Βρετανία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ειδικότερα, στην έκθεσή της υπογραμμίζει πως οι βρετανικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να εξάγουν πράσινα είδη στην Ε.Ε., όπως ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και μπαταρίες, συνολικής αξίας 20 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Τόνι Ντάνκερ, γενικός διευθυντής της CBI, επισήμανε πως οι επιχειρήσεις πρέπει σήμερα να συνεργαστούν με τα εργατικά συνδικάτα, την κοινωνία των πολιτών, αλλά και με την κυβέρνηση, προκειμένου να βρουν τρόπους για να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων και να «ξεκλειδώσουν» το δυναμικό ανάπτυξης της Βρετανίας.

Η εν λόγω έκθεση και η συνεπακόλουθη παρέμβαση της  CBI δίνονται στη δημοσιότητα ενώ έχει προηγηθεί επιστολή ακαδημαϊκών και καθηγητών του Imperial College London, που προειδοποιούν για την κακή κατάσταση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και ζητούν επενδύσεις στον κλάδο για να βελτιωθεί η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιόδους που είναι χαμηλά τα επίπεδα των ανέμων. 

Σημειωτέον ότι το διάστημα από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 8  Μαρτίου, επί 11 συναπτές ημέρες δηλαδή, η παραγωγική δυνατότητα του εθνικού δικτύου που λειτουργεί με ανεμογεννήτριες δεν είχε υπερβεί το 20%. Οι πάροχοι ενέργειας αναγκάζονταν να καλέσουν τις μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο για να αναπληρώσουν το κενό. Οπως τονίζεται στη σχετική έκθεση, «αν δεν λάβουν τα μέτρα τους οι ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική, ο ευμετάβλητος καιρός της Βρετανίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της μετάβασης σε οικονομία μηδενικού άνθρακα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή