Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 870 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 870 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισχυρές πιέσεις στην πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν άφησαν το Χρηματιστήριο Αθηνών να συνεχίσει το ριμπάουντ που ξεκίνησε τη Δευτέρα, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει κάτω από τις 870 μονάδες και να κλείσει έτσι στα χαμηλά ημέρας λόγω της έντασης των ρευστοποιήσεων λίγο πριν από το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης. Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου πραγματοποιήθηκε και πάλι στον τραπεζικό κλάδο, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει και πάλι ανοδικά, έναντι των πιέσεων που ασκήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Το Χ.Α. πλησιάζει και πάλι τα κρίσιμα σημεία στήριξης των 860-850 μονάδων, αν και οι εγχώριοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για τη μεταβλητότητα που θα εκδηλωνόταν ενδεχομένως στην αγορά λόγω των εξελίξεων με τις τράπεζες, αλλά και των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου στις οποίες προχωρούν οι εισηγμένες. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν πως η κυριαρχία των πωλητών θα πρέπει να ανακοπεί εάν ο Γενικός Δείκτης θέλει να επιστρέψει σε ανοδική τροχιά, και να δοκιμάσει και πάλι τις 900 μονάδες σύντομα, αρκεί βεβαίως να το επιτρέψει το διεθνές κλίμα, το οποίο χθες πάντως ήταν βελτιωμένο.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,38% στις 868,11 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 92,98 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση στον Γενικό Δείκτη παραμένει πτωτική.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε 1,51% στις 2.090,49 μονάδες, ενώ στο +0,29% και στις 1.371,83 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στα blue chips εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Βιοχάλκο (-4,8%) και Fourlis (-4,58%), απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι Jumbo, Lamda Development, ΑΔΗΜΕ, Aegean, Μυτιληναίος και ΟΤΕ, ενώ μόνο τρεις τίτλοι, οι ΟΛΠ (+1,24%), ΕΧΑΕ (+1,07%) και ΕΥΔΑΠ (+0,12%) έκλεισαν ανοδικά.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,27% στις 530,76 μονάδες, με την Alpha Bank να υπεραποδίδει και να κλείνει με κέρδη 1,05% στο 1,0105 ευρώ, ενώ απώλειες 4% σημείωσε η Εθνική Τράπεζα, στο -1,86% έκλεισε η Πειραιώς και στο -0,66% η Eurobank.

Από το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής, οι εξελίξεις στην Alpha Bank ήταν καταιγιστικές, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Στις 15/6, ημερομηνία της γενικής συνέλευσης, θα επιβεβαιωθεί αν η τιμή εξάσκησης (ΑΜΚ) θα διαμορφωθεί περί το 1 ευρώ και ότι δεν θα απαιτηθεί reverse split κατά τη διαδικασία, δεδομένα που συνιστούν επί του παρόντος την εκτίμηση της επενδυτικής κοινότητας που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχείρημα της «αναπτυξιακού χαρακτήρα» ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Οι αυξημένοι όγκοι των συναλλαγών σε τράπεζες και λοιπούς δεικτοβαρείς τίτλους σηματοδοτούν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις επερχόμενες θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία με καταλύτη την έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Ιούνιο και την εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως εκτιμά. Τα παραπάνω δεδομένα, κατά τον κ. Τζάνα, είναι πιθανό να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 900 μονάδες τις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή