29 όμιλοι στο roadshow της ΕΧΑΕ στη Ν. Υόρκη

29 όμιλοι στο roadshow της ΕΧΑΕ στη Ν. Υόρκη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 8-11 Ιουνίου, με την υποστήριξη του ελληνικού Χρηματιστηρίου και του Ελληνοαμερικανού Εμπορικού Επιμελητηρίου, και με τη συμμετοχή 7 sponsors-χρηματιστηριακών που θα φέρουν τους πελάτες τους, οι μάνατζερ 29 εισηγμένων ομίλων στο ελληνικό Χρηματιστήριο θα έχουν 45λεπτες virtual επαφές με 71 επενδυτικά funds και 112 διαχειριστές κεφαλαίων στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του 10oυ Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Money Review», το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους Αμερικανούς επενδυτές, μέχρι αυτήν την ώρα, εστιάζεται σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες – Alpha Bank, Eθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν συνολικά (32 εταιρείες που αντιστοιχούν σε 29 εισηγμένους ομίλους) είναι οι εξής: ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha Bank, EXAE, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Cenergy, Ελλάκτωρ, ElvalHalcor, Entersoft, Epsilon Net, Eurobnak, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι Κρι, Lamda Development, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Quest, Ομιλος Σαράντη, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν και Viohalco.

Παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι εκ του αποτελέσματος βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με την πεποίθηση υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, εκτιμούν αφενός ότι η ελληνική διαχείριση της πανδημίας ενίσχυσε την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη χώρα, αφετέρου ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αντέξει, απέναντι στις ασφυκτικές συνθήκες της κρίσης.

Σημειωτέον, το 2020, το έτος της πανδημίας, οι εισηγμένες κατέγραψαν μείωση 17,9% στα έσοδα σε σύγκριση με το 2019, μείωση 29,8% στο EBITDA (6,1 δισ. από 8,7 δισ. το 2019), μείωση 16,3% στα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους και αύξηση 1,5% στο συνολικό χρέος.

«Η ελληνική οικονομία ήταν γυμνασμένη σε κρίσεις και επιπλέον δούλεψαν τα σταθεροποιητικά μέτρα της κυβέρνησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά, υπό την επισήμανση ότι –σε αντίθεση με άλλες χώρες– το ελληνικό κράτος δεν μπήκε μέτοχος σε καμία επιχείρηση, γεγονός που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ρευστότητα που μπορεί –υπό συνθήκες και προϋποθέσεις– να καταλήξει στην Ελλάδα είναι απεριόριστη: «Η ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά μικρή μπροστά στην παγκόσμια ρευστότητα. Το θέμα είναι να βρεθούν επενδύσεις που θα τραβήξουν την προσοχή των επενδυτών». Βασικοί παίκτες στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα εκφράζουν χαρακτηριστικά την άποψη ότι η συγκυρία που διανύουμε «θυμίζει 2020, οπότε και ήμασταν έτοιμοι για απογείωση», προσθέτοντας ότι είναι υπαρξιακό ζήτημα –πριν απ’ όλα– για τις ίδιες τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, γεγονός που θα διευκολυνθεί σημαντικά από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων – με βάση την παραδοχή ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για μονοψήφια νούμερα στα NPLs.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικές κρίνονται οι παρεμβάσεις στο επίπεδο της εταιρικής διακυβέρνησης που εκτιμάται ότι έχουν ενισχύσει την αξιοπιστία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα, ως στρατηγικός στόχος αναδεικνύεται ένα πιο εξωστρεφές Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις, που ευνοούν την αγορά ομολόγων αλλά και τις ροές στα αμοιβαία κεφάλαια. Εκτίμηση είναι εξάλλου ότι μπορεί να υπάρξει σαφώς μεγαλύτερη δυναμική στις κεφαλαιουχικές επενδύσεις: «Οι Αμερικανοί μπορούν να επενδύσουν στους εθνικούς πρωταθλητές». Οι ελληνικοί τομείς που ξεχωρίζουν για την αγορά ως προς τη δυναμική τους είναι πρωτίστως η ενέργεια, το real estate, ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας και τα logistics.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή