Επίθεση φιλίας από Ερντογάν σε αμερικανικές επιχειρήσεις

Επίθεση φιλίας από Ερντογάν σε αμερικανικές επιχειρήσεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα τουλάχιστον βεβαρημένο  για την τουρκική κυβέρνηση και με την τουρκική λίρα να φλερτάρει με μια ισοτιμία 8,5 λιρών προς ένα δολάριο, ο Τούρκος πρόεδρος επιδίδεται σε μια επίθεση φιλίας προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις επιχειρώντας να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα του. Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για νέα εποχή στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που είχε με τους εκπρόσωπους ορισμένων από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους εκπρόσωποι των Boeing, Amazon, Microsoft, Kellogg, PepsiCo, Cisco, Procter & Gamble και Johnson & Johnson, οι οποίοι άκουσαν τον Τούρκο πρόεδρο να ευχαριστεί τις επιχειρήσεις επειδή εμπιστεύονται την Τουρκία και ζήτησε από τα στελέχη τους να συνδράμουν ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις της χώρας του με την υπερδύναμη.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Sabah, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις τριβές που έχει προκαλέσει στις σχέσεις των δύο χωρών η επιλογή της Αγκυρας να προμηθευτεί από τη Μόσχα τους πυραύλους S-400 και στις κυρώσεις που της επέβαλε η Ουάσιγκτον. Υπογράμμισε πως η Τουρκία έχει καταβάλει και εξακολουθεί να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην επιτρέψει στις εντάσεις αυτές να τορπιλίσουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Τόνισε πως οι δύο χώρες πρέπει να υιοθετήσουν μηχανισμούς που θα προωθήσουν τη μεταξύ τους οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ εταίρων και υπενθύμισε πως προκειμένου να φθάσουν οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές στα 100 δισ. δολάρια, «χρειάζεται μια ειλικρινής προσέγγιση που θα βασίζεται στον σεβασμό και στα κοινά συμφέροντα και στις κοινές αξίες» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Τουρκία και στις ΗΠΑ ανήλθαν στα 21 δισ. δολάρια το 2019 και οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουν θέσει στόχο να τις αυξήσουν στα 100 δισ. δολάρια. Μολονότι το διμερές εμπόριο απέχει ακόμη πολύ από αυτόν τον στόχο, είναι γεγονός ότι αυξάνεται σταθερά. Ακόμη και την περασμένη χρονιά, εν τω μέσω της πανδημίας, σημείωσε αύξηση τα 21 δισ. δολάρια. Στο μεταξύ, δραστηριοποιούνται στην Τουρκία τουλάχιστον 1.700 αμερικανικές επιχειρήσεις που έχουν σύνολο περιουσιακών στοιχείων ύψους 31,2 δισ. δολαρίων και απασχολούν 78.000 άτομα. Υπενθύμισε, επίσης, πως  «το σύνολο των αμερικανικών επενδύσεων στην Τουρκία έχει φθάσει τα 13 δισ. δολάρια».

Παράλληλα, τόνισε πως η χώρα του θα προσφέρει κίνητρα στους ξένους επενδυτές και θα μεριμνήσει ώστε να τους διευκολύνει να επωφεληθούν από αυτά τα κίνητρα. Προσέθεσε πως η κυβέρνησή του «δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε σχέδια και προγράμματα που θα επιταχύνουν τον τεχνολογικό μετασχηματισμό της χώρας, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα συνδράμουν στον ισοσκελισμό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» της Τουρκίας. Κάλεσε, όμως, παράλληλα την υπερδύναμη να επιδείξει εποικοδομητική στάση και συμπλήρωσε πως στις σχέσεις των δύο χωρών αποτελούν πρόβλημα οι δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που έχει θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή