Οι πληθωριστικές ανησυχίες στο επίκεντρο των επενδυτών*

Οι πληθωριστικές ανησυχίες στο επίκεντρο των επενδυτών*

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πληθωριστικές ανησυχίες και το ενδεχόμενο στροφής των κεντρικών τραπεζών σε μία σταδιακά λιγότερο υποστηρικτική νομισματική πολιτική για την οικονομία παρέμειναν και αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Στις ΗΠΑ, μετά τη σημαντική άνοδο που κατέγραψαν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Απριλίου (κύριος δείκτης: 4,2% ετησίως, ο υψηλότερος ρυθμός από τον Σεπτέμβριο του 2008, δομικός: 3,0% ετησίως, υψηλό 25ετίας, περίπου), που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, ιδιαίτερη βαρύτητα είχαν για τις αγορές οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), οι οποίοι ενέμεναν στην άποψη πως η άνοδος των τιμών που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε προσωρινούς παράγοντες, μεταξύ άλλων, oι αρνητικές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς η οικονομία αρχίζει να επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα. Οι δηλώσεις αυτές, αλλά και κάποια ασθενή οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την εβδομάδα που διανύσαμε (δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η εταιρεία ερευνών Conference Board, πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών και παραγγελίες διαρκών αγαθών), είχαν ως αποτέλεσμα την πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων των επενδυτών για το πόσο γρήγορα ενδέχεται να αυξηθούν τα επιτόκια της Fed μεσοπρόθεσμα, ωθώντας τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Εντούτοις, η πτωτική αυτή κίνηση αποδείχθηκε προσωρινή, κυρίως για τα ομόλογα μακροχρόνιας διάρκειας, καθώς τις τελευταίες δύο ημέρες, Πέμπτη και Παρασκευή, οι αποδόσεις βρέθηκαν εκ νέου σε ανοδική πορεία και επέστρεψαν κοντά στα επίπεδα που είδαμε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έπειτα από δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο που ισχυρίστηκαν ότι ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2022 αναμένεται να περιλαμβάνει κρατικές δαπάνες ύψους 6 τρισ. δολ., οι υψηλότερες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ευνόησε το δολάριο, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της ισοτιμίας ευρώ/δολ. κάτω από την περιοχή του 1,22 στο τέλος της εβδομάδας ύστερα από ενίσχυση στο 1,2266 την Τετάρτη – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, περίπου. Εντούτοις, παρά την υποχώρηση αυτή, η ισοτιμία διατηρήθηκε υψηλότερα από «τεχνικώς» σημαντικά επίπεδα στήριξης, ευνοημένη από τα σημάδια ανάκαμψης της Ευρωζώνης, δεδομένης της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης, αλλά και της αύξησης του ρυθμού εμβολιασμών, που έχει επιτρέψει τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές οικονομίες. Η βελτιωμένη πορεία της οικονομίας ανακλάται σε σειρά πρόδρομων δεικτών, μεταξύ αυτών, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σημείωσε νέα άνοδο τον Μάιο στις 114,5 μονάδες, υψηλό τριάμισι ετών.
 
* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή