ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Τουρισμός: Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Κρίσιμη είναι η επόμενη εβδομάδα για την προσπάθεια της Ελλάδας να διευκολύνει τα αεροπορικά ταξίδια από τη Βρετανία και τη Ρωσία και να ενισχύσει την τουριστική δραστηριότητα για τον Ιούνιο, που επί του παρόντος εμφανίζεται ως ο πιο αδύναμος σε κρατήσεις μήνας.

Η μεν Βρετανία έχει κατατάξει την Ελλάδα στην «πορτοκαλί» κατηγορία προορισμών, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν στο Ηνωμένο βασίλειο από εδώ θα πρέπει να υποβάλλονται σε καραντίνα τουλάχιστον πέντε ημερών, η δε Ρωσία δεν επιτρέπει την αύξηση των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών επικαλούμενη επιδημιολογικές κυρίως ανησυχίες.

Ωστόσο, έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, είναι πιθανό το Λονδίνο να ανακατατάξει μερικούς ελληνικούς προορισμούς, κυρίως νησιά, στην πράσινη κατηγορία, απαλλάσσοντας όσους επιλέξουν να τα επισκεφθούν από την καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Παράλληλα, έως τα μέσα της εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναμένεται να έχει τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα με τον Ρώσο συμπρόεδρο της «Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας», υπουργό Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης των πτήσεων, στη βάση των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων. Ηδη έχει πραγματοποιηθεί μία σειρά τηλεδιασκέψεων των επιδημιολογικών επιτροπών των δύο χωρών, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να αποδίδουν κάποιους καρπούς.

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η κρίση με τη Λευκορωσία έχει σκληρύνει τη στάση της Μόσχας απέναντι στην Ε.Ε. εν γένει συμπαρασύροντας το ζήτημα της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών. Με δεδομένη την υψηλή ζήτηση μεταξύ των Ρώσων δυνητικών ταξιδιωτών για ελληνικούς προορισμούς, αλλά και την αναγνώριση του ρωσικού εμβολίου που έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, η διευκόλυνση των ταξιδιωτικών ροών από τη Ρωσία μπορεί να σημάνει για έναν σημαντικό αριθμό ξενοδόχων τη διαφορά μεταξύ ζημιών και οριακής κερδοφορίας για τον Ιούνιο. Μήνα κατά τον οποίο, όπως φαίνεται, οι Βρετανοί δεν θα μπορέσουν να έρθουν μαζικά, αφού ακόμα κι αν επιτραπούν οι πτήσεις από ορισμένα ελληνικά νησιά χωρίς καραντίνα, αυτό δεν θα αφορά το σύνολο των ελληνικών προορισμών. 

Και οι Ολλανδοί

Η επόμενη συνολική αναθεώρηση της βρετανικής πολιτικής για τα ταξίδια αναμένεται στα τέλη Ιουνίου. Στις δύο αυτές προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό κατά τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού ήρθε μάλιστα να προστεθεί, στα τέλη της εβδομάδας που πέρασε, και η κατάταξη τον Δωδεκανήσων από την Ολλανδία στους «πορτοκαλί» προορισμούς, παρά την αρχική απελευθέρωση των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών που είχε πανηγυρικά ξεκινήσει νωρίτερα την άνοιξη με το πιλοτικό ταξίδι ομάδας Ολλανδών στη Ρόδο.