Κέρδη 578 εκατ. κατέγραψε η Εθνική το α΄ τρίμηνο

Κέρδη 578 εκατ. κατέγραψε η Εθνική το α΄ τρίμηνο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη μετά από φόρους ύψους 578 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα από τα υψηλά χρηματοοικονομικά έσοδα και τη μείωση των προβλέψεων, κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα το α΄ τρίμηνο του έτους, ενώ τα οργανικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 95 εκατ. ευρώ. Η επίδοση, σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, «θέτει τις βάσεις για την επίτευξη του στόχου της ΕΤΕ για οργανικά κέρδη ύψους 490 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου το 2022» και δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 9%. 

Εκτός από την υψηλή κερδοφορία, τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου ενσωματώνουν την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων στην Ελλάδα να διαμορφώνεται σε 13,3% και 13,1% σε επίπεδο ομίλου. 

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Παύλος Μυλωνάς, υπήρξε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, εξηγώντας ότι «μετά τη λήξη όλων των μέτρων διευκόλυνσης καταβολής οφειλών στο τέλος του 2020, η κατάσταση πληρωμών των πελατών που είχαν ενταχθεί στα προγράμματα αυτά παραμένει ενθαρρυντική, καθώς ένα ποσοστό χαμηλότερο του 7% παρουσιάζει μικρή καθυστέρηση (άνω των 30 ημερών), ενώ τα ανοίγματα που κατηγοριοποιούνται ως μη εξυπηρετούμενα είναι εξαιρετικά περιορισμένα, σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου που είχε θέσει η τράπεζα για το 2021». 

Κέρδη 578 εκατ.  κατέγραψε η Εθνική το α΄ τρίμηνο-1

Στον σχεδιασμό της δεν είναι οι εξαγορές και η επέκταση στο εξωτερικό, όπως διευκρίνισε ο CEO του ομίλου.

Ο κεφαλαιακός δείκτης CET1 ανήλθε στο τέλος του α΄ τριμήνου σε 16,1%, ενσωματώνοντας την επίπτωση για το 2021 του ΔΠΧΑ 9, ενώ με πλήρη επίδραση του ΔΠΧΑ 9 (fully loaded), ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 14%. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 17,1% και υπερβαίνει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για το 2021 κατά 600 μονάδες βάσης. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier και της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ενισχύσει τον συνολικό δείκτη της τράπεζας κατά περίπου 170 μονάδες βάσης σε 18,8%.

Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 491 εκατ. ευρώ, επωφελούμενα από μη επαναλαμβανόμενα κέρδη σχετιζόμενα με την ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ύψους 209 εκατ. ευρώ, την πώληση χρεογράφων (κυρίως ΟΕΔ) και το κλείσιμο θέσεων σε παράγωγα προϊόντα συνολικού ύψους 286 εκατ. ευρώ. 

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 6,7% σε ετήσια βάση, στα 280 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας το όφελος από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, ως αποτέλεσμα της αύξησης της συμμετοχής της ΕΤΕ στο πρόγραμμα συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (TLTRO III) της ΕΚΤ. 

Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 9,3% σε ετήσια βάση, σε 179 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας το σημαντικό περιορισμό των δαπανών προσωπικού (-16,5% σε ετήσια βάση), ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου του 2019 και του 2020 που οδήγησαν στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων  κατά περίπου 900 άτομα. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις περιορίστηκαν το α΄ τρίμηνο του έτους στα 77 εκατ. ευρώ έναντι 486 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. 

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, σε 24 δισ. το α΄τρίμηνο 2021, αντανακλώντας τη δυναμική στις εκταμιεύσεις δανείων εταιρικής τραπεζικής, καθώς και την ανάκαμψη των δανείων λιανικής τραπεζικής. Οι εγχώριες καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 46,6 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2021 και είναι αυξημένες κατά 6% σε ετήσια βάση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή