Αναστολές συμβάσεων: Για ποιες επιχειρήσεις ισχύουν τον Ιούνιο

Αναστολές συμβάσεων: Για ποιες επιχειρήσεις ισχύουν τον Ιούνιο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορίζονται περαιτέρω οι επιχειρήσεις που μπορούν, τον Ιούνιο, να θέσουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους, καθώς βγαίνουν από τους πληττόμενους ΚΑΔ αυτοί που αφορούν το λιανικό εμπόριο (με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές), ενώ εξακολουθούν να ισχύουν και τα κριτήρια του τζίρου και των ωρών απασχόλησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, βέβαια, επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολών και για εργαζομένους οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και τις 31/3/2021.

Αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ή και έχουν επιτρεπόμενες δραστηριότητες μπορούν να θέτουν σε αναστολή τον Ιούνιο μόνο συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους, των οποίων το ωράριο εργασίας εβδομαδιαίως είναι τουλάχιστον 16 ώρες. Επίσης, οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους από την 1η Απριλίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.

Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που παραμένουν κλειστές, μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για τον μήνα Ιούνιο και για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης δίνεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργαζομένων που έχουν απασχοληθεί τουλάχιστον 16 ώρες την εβδομάδα. Προσοχή. Δεν ισχύει η αναστολή για εργαζομένους που παρέχουν καλλιτεχνικές υπηρεσίες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή