Ενίσχυση 420 εκατ. ευρώ για επανεκκίνηση του τουρισμού

Ενίσχυση 420 εκατ. ευρώ για επανεκκίνηση του τουρισμού

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μη επιστρεπτέα επιδότηση ρευστότητας ύψους 420 εκατ. ευρώ προς όλες τις επιχειρήσεις του ελληνικού τουρισμού ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις της εν λόγω δράσης όσον αφορά τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα και πλήττονται από την έξαρση του κορωνοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η εξασφάλιση τόσο του ποσού όσο και της έγκρισης αποτέλεσε κοινή προσπάθεια των υπουργείων Ανάπτυξης, Τουρισμού αλλά και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το 420 εκατ. θα μοιραστούν ως εξής: 350 εκατ. θα χορηγηθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 50 εκατ. σε μεγαλύτερες και 20 εκατ. σε άμεσες ανάγκες ανεξαρτήτως μεγέθους επιχειρήσεων. Η διοχέτευσή τους στους δικαιούχους θα γίνει μέσω του μοντέλου και της πλατφόρμας που έγινε και η αντίστοιχη επιδότηση στις επιχειρήσεις της εστίασης.

«Πήραμε πριν από λίγο τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε και στην επίσημη ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος στήριξης του κλάδου του τουρισμού, ύψους έως 420 εκατ. κεφάλαιο κίνησης, μια επιδότηση η οποία θα είναι έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Θα απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ, αλλά και σε πρακτορεία και τουριστικά λεωφορεία. Μιλάμε πρωτίστως για μια στήριξη η οποία κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων, με αντικείμενο τη στήριξη του κλάδου.

«Πρόκειται για μια ακόμα έμπρακτη αναγνώριση και στήριξη ενός κλάδου ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους το δεκαεξάμηνο της πανδημίας και ο οποίος πρέπει πια να κάνει γρήγορα τα βήματά του προς την κανονικότητα, αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η ενίσχυση θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά ΑΦΜ τις 400.000 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο και αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις τουρισμού, ενώ περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται στην ιστοσελίδα ependyseis.gr, η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η καταβολή της επιχορήγησης θα πραγματοποιείται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης.

«Πριν από ενάμιση μήνα ήμασταν εδώ για την εστίαση. Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά η εστίαση λειτουργεί, το πρόγραμμα, η πλατφόρμα, είναι σε λειτουργία από τις 14 του μηνός. Εχουν ήδη εκκαθαριστεί περίπου 8.000 αιτήσεις και περίπου άλλες 12.000 θα εκκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες, για να δώσουμε γρήγορα τα λεφτά στους δικαιούχους. Το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε με τον τουρισμό. Αμεσα τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η αντίστοιχη πλατφόρμα του τουρισμού», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.

«Τη στιγμή που κάνουμε ό,τι μπορούμε και με το ψηφιακό πιστοποιητικό αλλά και με όλες τις δράσεις μας για να πατήσει η τουριστική οικονομία αλλά και η ευρύτερη οικονομία στα πόδια της, δεν ξεχνάμε την απαραίτητη στήριξη η οποία πρέπει να παραμένει και να υπάρχει για όσο διάστημα χρειάζεται, ώστε να μπορέσει μετά ο τουρισμός μόνος του να ανοίξει τα φτερά του. Αυτή είναι η φιλοσοφία που ακολουθούμε και θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT