Bloomberg: Πτώση ρεκόρ της τουρκικής λίρας μετά από έκκληση Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια

Bloomberg: Πτώση ρεκόρ της τουρκικής λίρας μετά από έκκληση Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια

Η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε κατά 3% σήμερα Τετάρτη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση ρεκόρ σημείωσε η τουρκική λίρα σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε νέες εκκλήσεις για χαμηλότερα επιτόκια, κάνοντας μια αόριστη αναφορά στους καλοκαιρινούς μήνες ως την επιθυμητή ημερομηνία για να τεθεί κάτι τέτοιο σε εφαρμογή.

«Συνομίλησα με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας σήμερα. Είναι απαραίτητο να μειώσουμε τα επιτόκια. Για αυτό, θα φτάσουμε σε αυτό τον στόχο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έτσι ώστε τα ποσοστά να αρχίσουν να πέφτουν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT αργά την Τρίτη.

⇒ Διαβάστε επίσης: Ερντογάν προς ΗΠΑ: Κινδυνεύετε να χάσετε «έναν πολύτιμο φίλο»

Η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε κατά 3% σήμερα Τετάρτη, φτάνοντας τις 8,8 ανά δολάριο, μετά από τις δηλώσεις του Ερντογάν.

Τα σχόλια του Τούρκου προέδρου εντάσσονται στο πλαίσιο της ανορθόδοξης πεποίθησής του ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα βοηθήσει στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «η μείωση των επιτοκίων θα χαμηλώσει το κόστος για τους παραγωγούς και τελικά θα οδηγήσει σε βραδύτερες αυξήσεις των τιμών κατανάλωσης».

«Εάν αφαιρέσουμε το βάρος των επιτοκίων από επενδύσεις και έξοδα, τότε θα εισέλθουμε σε ένα πιο σταθερό περιβάλλον, καθώς είναι τα επιτόκια που προκαλούν στην ουσία τον πληθωρισμό κόστους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η έκκλησή του για χαμηλότερα επιτόκια αύξησε την πίεση για τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου, στον οποίο ανατέθηκε η συγκεκριμένη θέση αφότου ο Ερντογάν απέλυσε τον προηγούμενο επικεφαλής επειδή υιοθέτησε μια πολύ αυστηρή πολιτική.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός, ο οποίος βρίσκεται σε τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον επίσημο στόχο του 5%, καθιστά αδύνατον για τον Καβτσιόγλου να ακολουθήσει αυτή τη στιγμή μια πορεία προς την ελάφρυνση των επιτοκίων.

Τέτοιου είδους πρόωρες ελαφρύνσεις στο παρελθόν είχαν ως συνέπεια μια πιο αδύναμη λίρα, η οποία εν τέλει οδήγησε στην αύξηση των τιμών κατανάλωσης, αναγκάζοντας τη νομισματική αρχή να τις αναιρέσει αντικαθιστώντας τις με ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.

«Η αρνητική αντίδραση της τουρκικής λίρας υπογραμμίζει τη διαφωνία της αγοράς απέναντι στην πιθανότητα μιας τέτοιας απόφασης, σε μια περίοδο με επίμονα υψηλό πληθωρισμό», δήλωσε ο Μιτούλ Κοτέτσα, επικεφαλής στρατηγικής για τις αναδυόμενες οικονομίες σε Ασία και Ευρώπη, από την TD Securities στη Σιγκαπούρη.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή