Ανεβάζουν ταχύτητα οι ελληνικές startups ενοικίασης αυτοκινήτων

Ανεβάζουν ταχύτητα οι ελληνικές startups ενοικίασης αυτοκινήτων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινείται παγκοσμίως η αγορά μίσθωσης αυτοκινήτων (car as a service), στην οποία δραστηριοποιούνται αρκετές νεοφυείς εταιρείες προσφέροντας λύσεις ευέλικτου leasing. Πρόκειται για πλατφόρμες που δίνουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες να μισθώσουν ένα αυτοκίνητο για όσο διάστημα θέλουν, όποτε το θέλουν, καταβάλλοντας μόνο μηνιαίο μίσθωμα. Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται παγκοσμίως εξαγορές εταιρειών του κλάδου, ενώ άλλες έχουν αντλήσει υψηλά ποσά χρηματοδότησης, με τις ελληνικές startups να μην αποτελούν εξαίρεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεοφυής εταιρεία FlexCar, στην οποία έχουν επενδύσει και τα ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια Uni.fund και Venture Friends, έκλεισε πρόσφατα ένα μεγάλο deal χρηματοδότησης έχοντας αντλήσει μέχρι στιγμής πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια. 

Η FlexCar έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών, ενώ στα σχέδιά της είναι η επέκτασή της και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την εταιρεία ίδρυσαν ο Κωνσταντίνος Δάβαρης και Γιώργος Δεσύλλας δημιουργώντας μια πλατφόρμα η οποία παρέχει στον χρήστη ευελιξία στη διάρκεια μίσθωσης του αυτοκινήτου αλλά και δικαίωμα αγοράς του αυτοκινήτου που χρησιμοποιεί ανά πάσα στιγμή. Η ομάδα επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από το παραδοσιακό leasing δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις να αποκτήσουν το αυτοκίνητο που θέλουν για όσο καιρό το θέλουν, χωρίς καμία δέσμευση και χωρίς να υπάρχουν «κρυφές» χρεώσεις. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως αυτό το μοντέλο, που υιοθετούν αρκετές startups του κλάδου παγκοσμίως, χρειάζεται αρκετά κεφάλαια για να λειτουργήσει (capital intensive), καθώς πολλές startups αγοράζουν τα αυτοκίνητα που προμηθεύονται από εισαγωγικές εταιρείες και εμπόρους. 

Στο μεταξύ, με ένα «κλικ» μπορεί να αποκτήσει κανείς αυτοκίνητο ή ηλεκτρικό ποδήλατο από την ελληνική νεοφυή εταιρεία instacar, η οποία έχει ένα παρόμοιο αντικείμενο δραστηριότητας, ακολουθώντας ωστόσο άλλη στρατηγική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία instacar, δημιούργημα των Αντώνη Σαμοθράκη, Βασίλη Δαμιανού και Αντώνη Ζώη, κλείνει γύρο χρηματοδότησης με τη συμμετοχή δύο μεγάλων ελληνικών ομίλων, με στόχο να επεκταθεί περαιτέρω στην ελληνική αγορά αλλά και στην αγορά των Βαλκανίων. Διατηρώντας ένα στόλο 1.000 αυτοκινήτων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία είτε τα έχει αγοράσει είτε τα υπενοικιάζει από τους συνεργάτες της, ο κύκλος εργασιών της instacar, στην οποία έχει επενδύσει το ελληνικό Velocity.Partners, κινείται φέτος αυξητικά.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο τζίρος της το πρώτο τετράμηνο του 2021 ξεπέρασε τον τζίρο που σημείωσε όλο το 2020, ο οποίος κινήθηκε πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ. Την πλατφόρμα της εταιρείας επιλέγουν να αξιοποιήσουν αρκετές επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες που φαίνεται να μην είναι διατεθειμένοι να δεσμεύσουν κεφάλαια για να προχωρήσουν στην αγορά κάποιου αυτοκινήτου ή να δεσμευτούν σε κλειστά συμβόλαια leasing. Αυτό έγινε πιο εμφανές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν λιανικές επιχειρήσεις απέκτησαν τα αυτοκίνητα ή τα βαν της instacar αξιοποιώντας την ευέλικτη μορφή leasing της εταιρείας προκειμένου να ανταποκριθούν στον υψηλό όγκο ηλεκτρονικών παραγγελιών. 

Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η αγορά τού car as a service αναπτύσσεται διαρκώς, καθώς ο καταναλωτής και η επιχείρηση μισθώνει το αμάξι για όσο διάστημα θέλει, όποτε θέλει, χωρίς ρήτρες και χωρίς να δεσμεύει κεφάλαια. Μάλιστα, ενδεικτικό της τάσης της αγοράς αποτελεί το γεγονός ότι τους τρεις τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκαν δύο εξαγορές τεχνολογικών εταιρειών μίσθωσης αυτοκινήτων, της βρετανικής Drover αλλά και της γερμανικής Cluno από τη βρετανική unicorn εταιρεία Cazoo. Το ίδιο διάστημα η ισπανική Bipi εξασφάλισε χρηματοδότηση 16,5 εκατ. αντλώντας συνολικά σε κεφάλαια πάνω από 30 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή