Κομισιόν: Το 2023 θα επανέλθει το Σύμφωνο Σταθερότητας

Κομισιόν: Το 2023 θα επανέλθει το Σύμφωνο Σταθερότητας

Παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής για το 2022 λόγω της πανδημίας- Δεν θα τεθεί κανένα κράτος-μέλος σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επιβεβαίωσε και επισήμως προ ολίγου η Κομισιόν την παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής για το 2022, καθώς παραμένει η ανάγκη δημοσιονομικής στήριξης των οικονομιών της Ε.Ε. απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Η απόφαση – την οποία πρέπει να επικυρώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. – είχε προαναγγελθεί στο πρόσφατο Ecofin της Λισαβώνας. Η προσδοκία της Επιτροπής είναι ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα επανέλθει εν ισχύι το 2023.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε. φέτος θα είναι υψηλότερο από πέρυσι, αγγίζοντας το 8%, αλλά θα μειωθεί περίπου στο μισό του χρόνου. Ωστόσο εξαιτίας της γενικής ρήτρας διαφυγής και της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να συνεπάγεται η πορεία της πανδημίας, δεν θα τεθεί κανένα κράτος-μέλος σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Το συνολικό μέγεθος της δημοσιονομικής στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα αυξηθεί φέτος στο 7,4% του ΑΕΠ (συμπεριλαμβανομένων και 0,4 ποσοστιαίων μονάδων από το Recovery and Resilience Facility), έναντι 6,6% πέρυσι. Το 2022 το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί στο 3,9%, εκ των οποίων το 1/3 σχεδόν (1,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) θα προέλθει από το RRF.

Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται από τις επιχορηγήσεις του RRF, όπως εξηγεί κοινοτικός αξιωματούχος, είναι «δημοσιονομικά ουδέτερες» – συνεπώς η Κομισιόν ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν πλήρως αυτό το εργαλείο για να υλοποιήσουν αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή