Ισχνή ανάκαμψη της διεθνούς αγοράς εργασίας έως το 2023

Ισχνή ανάκαμψη της διεθνούς αγοράς εργασίας έως το 2023

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να παραμείνουν άνεργοι σε όλο τον κόσμο φέτος, αρκετά περισσότεροι σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται πως η αδύναμη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας εντείνει τις υφιστάμενες ανισότητες. Aυτά είναι τα βασικά ευρήματα της έρευνας που δημοσίευσε χθες η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). Η οργάνωση αυτή των Ηνωμένων Εθνών προέβλεψε βελτίωση των προοπτικών την επόμενη χρονιά, εκτιμώντας ότι οι άνεργοι θα ανέλθουν σε 205 εκατ., ξεπερνώντας κατά πολύ τα 187 εκατ. που καταγράφηκαν το 2019, πριν από την κρίση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ILO, αυτό ισοδυναμεί σε παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας 6,3% φέτος, υποχωρώντας στο 5,7% την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, παραμένει υψηλότερο από το ποσοστό του 5,4%, το 2019, πριν δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, φέτος θα δημιουργηθούν παγκοσμίως 100 εκατ. θέσεις εργασίας καθώς σταδιακά οι επιχειρήσεις αρχίζουν να επανεκκινούν τη λειτουργία τους. «Η αύξηση της απασχόλησης δεν θα επαρκεί για να αντισταθμίσει τις απώλειες που καταγράφηκαν τουλάχιστον έως το 2023», ανέφερε η ILO στην έκθεσή της «Παγκόσμια απασχόληση και κοινωνικές προοπτικές: τάσεις 2021». Ο Στέφαν Κούεν, οικονομολόγος της ILO και επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε στο Reuters ότι ο πραγματικός αντίκτυπος στην αγορά εργασίας είναι ακόμη μεγαλύτερος αν ληφθούν υπ’ όψιν οι μειωμένες ώρες εργασίας που επιβλήθηκαν σε πολλούς εργαζομένους, καθώς και πολλοί άλλοι παράγοντες. 

Συνολικά, οι συντάκτες εκτίμησαν πως οι απώλειες ωρών εργασίας το 2020 σε σύγκριση με το 2019 αντιστοιχούσαν σε 144 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης το 2020, ένα έλλειμμα που διαμορφώνεται σε 127 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. «Η ανεργία δεν αντανακλά τον αντίκτυπο στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο κ. Κουέν, σημειώνοντας ότι ενώ οι προσλήψεις στις ΗΠΑ ξεκίνησαν και πάλι μετά τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας, πολλοί εργαζόμενοι αλλού, κυρίως στην Ευρώπη, συνέχισαν να εργάζονται με μειωμένο ωράριο. Οι γυναίκες, οι νέοι, αλλά και περίπου 2 δισ. άτομα που απασχολούνται σε ανεπίσημους τομείς της οικονομίας είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο, με 108 εκατ. περισσότερους εργαζομένους να είναι φτωχοί ή ακραία φτωχοί συγκριτικά με το 2019, σύμφωνα με την ILO.

«Πέντε χρόνια προόδου προς την εξάλειψη της φτώχειας των εργαζομένων ακυρώθηκαν», ανέφερε η έκθεση. «Ενώ έχουν αρχίσει να φαίνονται κάποια σημάδια ανάκαμψης, αφού επιταχύνονται οι εμβολιασμοί, η ανάκαμψη είναι πιθανόν να είναι εύθραυστη και ασυνάρτητη», επισήμανε ο Γκι Ράιντερ, γενικός διευθυντής της ILO. Η Βόρεια Αμερική θα σημειώσει την υψηλότερη ανάκαμψη στην αγορά εργασίας λόγω τόσο της γρήγορης διαδικασίας των εμβολιασμών, όσο και των γενναιόδωρων πακέτων στήριξης στο πλαίσιο ενίσχυσης της οικονομίας. Αντιθέτως, σύμφωνα με την έκθεση της ΙLO, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και της Καραϊβικής η ανάκαμψη των θέσεων εργασίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί με πιο αργούς ρυθμούς, δεδομένου ότι αρκετές επιχειρήσεις επλήγησαν, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας να είναι πιο περιορισμένη. Σύμφωνα με την έκθεση της ILO, η απουσία ευκαιριών στην αγορά εργασίας θα διευρύνει τις ανισότητες και θα οξύνει τη φτώχεια, πλήττοντας άτομα που δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή