Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς φόρο το 60% όσων έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς φόρο το 60% όσων έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες φορολογικές δηλώσεις έχουν ήδη υποβληθεί και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει εκδώσει και τα εκκαθαριστικά για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 123.329 δηλώσεις, με το εντυπωσιακό στοιχείο οι περισσότερες να είναι οι μηδενικές. Και αυτό καθώς για το 60% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα δεν προκύπτει κανένας φόρος. 

Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό και σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την αλλαγή των κλιμακίων και των συντελεστών της φορολογικής κλίμακας. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται πλέον με αρχικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ έχουν και μειωμένη προκαταβολή φόρου (από το 100% στο 55%) με αποτέλεσμα οι περισσότεροι είτε να έχουν επιστροφή φόρου είτε να μην πληρώνουν επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν υποβληθεί 1.784.632 δηλώσεις, ωστόσο το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet είχε ανοίξει στις 15 Απριλίου.

Από την πρώτη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι 37.779 φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωσή τους, όπως επίσης και 7.396 ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ οι υπόλοιποι είναι μισθωτοί είτε του Δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα. Από την εκκαθάριση των 123.329 δηλώσεων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Το 22,6% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 36.914 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 17,1 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 464 ευρώ.

• Το 59,4% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 123.329 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 96.988 είναι μηδενικά.

• Για το 17,99% των φορολογουμένων ή 29.371 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 216 ευρώ.

• Συνολικά, για το 77,4% των φορολογουμένων που υπέβαλαν δήλωση δεν προκύπτει επιπλέον φόρος ή έχουν επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών, φέτος τα ποσοστά των φορολογουμένων που θα έχουν επιστροφή φόρου ή δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο θα είναι υψηλά και θα κινηθούν περίπου στο 75%.

Σημειώνεται ότι φέτος παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν χωρίς πρόστιμα τη δήλωση μέχρι τις 27 Αυγούστου καταβάλλοντας και τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα καταβληθεί τον Φεβρουάριο του 2022.

Από την εκκαθάριση της δήλωσης μπορεί να προκύψει υποχρέωση καταβολής (χρεωστικό υπόλοιπο) ή δικαίωμα επιστροφής φόρου (πιστωτικό υπόλοιπο). Από το 2018 στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης συζύγων η βεβαίωση του φόρου ή η επιστροφή φόρου, κατά περίπτωση, αφορά τον κάθε σύζυγο χωριστά και δεν θα γίνεται συμψηφισμός χρεωστικού και πιστωτικού ποσού μεταξύ των συζύγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή