Ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών για την ΑΜΚ της Alpha

Ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών για την ΑΜΚ της Alpha

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για την ΑΜΚ της Alpha Bank μέσω των διαδοχικών roadshow που πραγματοποιεί η διοίκηση της τράπεζας με διεθνείς και εγχώριους επενδυτές. Η αύξηση στο 5,08% του ποσοστού που διαθέτει ο πολυεθνικός επενδυτικός οίκος Schroders PLC στο μετοχικό κεφάλαιό της, ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στον στρατηγικό σχέδιο «Tomorrow» που ανακοίνωσε η διοίκηση της Alpha Bank, βασικοί πυλώνες του οποίου είναι η πλήρης εξυγίανση του ισολογισμού της και η αναπτυξιακή προοπτική μέσω νέων χρηματοδοτήσεων ύψους 10 δισ. ευρώ. Η διαδικασία για την ΑΜΚ μπαίνει στην τελική ευθεία ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης που έχει συγκληθεί για τις 15 Ιουνίου, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα κατέχουν τη μετοχική ιδιότητα στις 10 Ιουνίου. Στόχος, η προσέλκυση και νέων επενδυτών, οι οποίοι θα μπορούν να κατοχυρώσουν προτιμησιακό δικαίωμα στην ΑΜΚ εφόσον είναι ήδη μέτοχοι. Αν και το εύρος της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών θα καθοριστεί στην προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση, πιθανολογείται ότι η διάθεση θα γίνει με discount από το σημερινό επίπεδο της μετοχής, που με βάση το τελευταίο κλείσιμο διαμορφώθηκε στο 1,10 ευρώ ανά μετοχή. Οι παλιοί και όσοι νέοι μέτοχοι, εκτός από το ελκυστικό επίπεδο διάθεσης, προσβλέπουν και σε διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων, που με βάση τις δεσμεύσεις της διοίκησης θα διαμορφωθεί στο 10% το 2024 – 7% το 2023– με δυνατότητα διανομής μερίσματος από το 2023.

Με «σάλπισμα» μιας διαφορετικής προσέγγισης στους διαγωνισμούς των δημοσίων έργων μοιάζουν οι δηλώσεις του νέου διευθύνοντος συμβούλου της «Ελλάκτωρ», κ. Ευθύμη Μπουλούτα την εβδομάδα που προηγήθηκε. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπουλούτας σημείωσε ότι «το μέγεθος των έργων δεν είναι πρώτη προτεραιότητα σήμερα. Μπορούμε να μην είμαστε με βάση τον τζίρο, αλλά να είμαστε κερδοφόροι; Αυτός είναι ο στόχος μας». Το κατά πόσον αυτές οι δηλώσεις θα μετουσιωθούν σε πράξη στους επικείμενους διαγωνισμούς, θα αποδειχθεί στην πράξη. Αλλωστε, ανάλογου ύφους ήταν και οι δηλώσεις της προηγούμενης διοίκησης Καλλιτσάντση, ωστόσο εντέλει οι προσφορές του ομίλου έφτασαν να κατατίθενται με εκπτώσεις μεγαλύτερες του 60%. Η επωδός ήταν ότι ακόμα και σε τέτοια ποσοστά εκπτώσεων, τα έργα «έβγαιναν». Θα φανεί στην πορεία, καθώς άλλη διοίκηση επικράτησε στους εν λόγω διαγωνισμούς κι άλλη τελικά θα κληθεί να υλοποιήσει τα έργα. 

Δημοπρασίες για απλή χρήση αιγιαλού

Το κουμπί εκκίνησης των διαγωνισμών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού θα πατηθεί σύντομα, ύστερα από την ανάδειξη –μέσω διαγωνισμού– της «Cosmo-Οne Hellas Marketsite» ως οριστικού αναδόχου του έργου ύψους 70,7 χιλ. ευρώ. Η εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ θα πραγματοποιήσει συνολικά 1.001 δημοπρασίες τη διετία 2021 και 2022, μέσω των οποίων θα παραχωρηθεί η απλή χρήση αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, ώστε να τοποθετηθεί ο αναγκαίος βοηθητικός για τους λουόμενους εξοπλισμός (ομπρέλες, καθίσματα κ.τ.λ.). Τους διαγωνισμούς πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, με στρατηγικό συνεργάτη τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Oι νέες προτεραιότητες της Mondelez

Μπορεί πρόσφατα να εξαγόρασε την Chipita, αλλά δεν αποκλείεται να αποεπενδύσει από την κατηγορία της τσίχλας. Ο λόγος για τη Mondelez International, η οποία φαίνεται να επανεξετάζει τη στρατηγική της για τις τσίχλες, καθώς και το 2021 οι πωλήσεις της εν λόγω κατηγορίας υποχωρούν με διψήφιο ποσοστό. Βασική, πάντως, προτεραιότητα της Mondelez είναι σύμφωνα με όσα ανέφερε προχθές ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Λούκα Ζαραμέλα να επανέλθουν οι πωλήσεις της κατηγορίας στα επίπεδα του 2019 και στη συνέχεια η διοίκηση θα εξετάσει εάν θα κρατήσει τα σήματα τσίχλας ή θα τα πουλήσει. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος κατέχει μερικά από τα πιο γνωστά σήματα στην κατηγορία αυτή, όπως Trident και Dentyne. Η Mondelez προχώρησε επίσης στην πώληση μέρους της συμμετοχής της που έχει στις εταιρείες καφέ Keuring Dr Pepper και JDE, καθώς επιθυμεί να επικεντρωθεί περισσότερο στην κατηγορία των σνακ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή