Σταθερή στην πολιτική επείγουσας ανάγκης η ΕΚΤ

Σταθερή στην πολιτική επείγουσας ανάγκης η ΕΚΤ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συζητήσουν μεθαύριο εάν θα συνεχίσουν να αγοράζουν ομόλογα με τον ταχύ ρυθμό που το πραγματοποιούν, υπό το πρίσμα της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης λόγω κορωνοϊού. Η όποια απόφασή τους θα βασιστεί στην εκτίμησή τους για το πόσο τρωτή θεωρούν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η εμπιστοσύνη έχει φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα για τα δεδομένα των τελευταίων τριών ετών, οι τιμές εργοστασίου ανήλθαν περισσότερο από ποτέ από το 2008 και εντεύθεν, ενώ και τεχνικά μιλώντας ο πληθωρισμός υπερβαίνει τον επίσημο στόχο. Παρά ταύτα, πολυάριθμοι πολιτικοί έχουν υποδηλώσει ότι δεν αρκεί αυτή η εξέλιξη ώστε να αλλάξει γραμμή πλεύσης μία κεντρική τράπεζα. Αλλωστε, η συνεχιζόμενη ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική είναι αναγκαία, ώστε να επαναφέρει την οικονομία σε σταθερή πορεία μετά την πρωτόγνωρη κρίση, η οποία ακόμα δεν έληξε. 

Χαρακτηριστικά, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγκνάτσιο Βίσκο, «η έξοδος από την ιδιαιτέρως χαλαρή νομισματική πολιτική δεν είναι κάτι απλό και στο παρελθόν έχω εντοπίσει πολλούς κινδύνους σχετιζόμενους με τον αποπληθωρισμό». Και προσθέτει: «Τώρα, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη προσοχή όσον αφορά τον πληθωρισμό, όπως πράξαμε και με τον αποπληθωρισμό. Είμαι βέβαιος πως εάν επανακάμψει ο πληθωρισμός, θα κατορθώσουμε να τον θέσουμε υπό έλεγχο».  Οι νέες προβλέψεις, οι οποίες ενδεχομένως να προβάλουν την αστάθεια των οικονομικών στοιχείων, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα στελέχη της, υπό την καθοδήγηση της προέδρου της Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν προβλέψει την άνοδο του πληθωρισμού και εμμένουν ότι θα αποδειχθεί προσωρινή – κι αυτό διότι οι τιμές της ενέργειας θα σταθεροποιηθούν και οι ελλείψεις, οι οποίες ταλανίζουν τις επιχειρήσεις θα υπερπηδηθούν.

Αντ’ αυτού, ορισμένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ προβληματίζονται ότι η οικονομική αδυναμία, όπως αυτή αποτυπώνεται σε στοιχεία, όπως λόγου χάριν η απροσδόκητη συρρίκνωση του ΑΕΠ στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο, μπορεί να υποβόσκει κάτω από την επίφαση της καλοκαιρινής δραστηριότητας χάρη στην άρση των περιορισμών. Η άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και η τόνωση του ευρώ ως προς το δολάριο τους παράσχουν τον αναγκαίο οπλισμό για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ του ότι η ΕΚΤ οφείλει να δράσει έτι περαιτέρω  προκειμένου να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της για ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης. Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, δήλωσε με έμφαση πως δεν είναι η εποχή να ανησυχεί κανείς για τον πληθωρισμό, χωρίς να τον λησμονεί κιόλας. Κατά τους οικονομολόγους του Bloomberg Economics, Ντέιβιντ Πάουελ και Μέβα Κάζεν, «αναμένουμε οι χαράσσοντες πολιτική στην ΕΚΤ να ταχθούν υπέρ ακόμα ενός τριμήνου με σαφώς υψηλότερες αγορές τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος εκτάκτων αγορών λόγω πανδημίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή