Οι επενδυτές περιμένουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Οι επενδυτές περιμένουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ κινήθηκαν χθες οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στον Stoxx 600 χάρη στην έντονη κινητικότητα του κλάδου των ταξιδίων και των ακινήτων, αν και τα αποδυναμωμένα στοιχεία από τη Γερμανία και οι αμφιβολίες για την άρση των περιορισμών στη Βρετανία τις προσεχείς ημέρες έθεσαν ένα φρένο στην άνοδο. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 0,10%. Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς υπήρχαν αυξομειώσεις, ενόσω οι επενδυτές ασχολούνταν με τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στη νομισματική πολιτική της Fed. Ο Dow Jones είχε πτώση 0,02%, όταν ο S&P 500 εμφάνιζε άνοδο της τάξεως του 0,07%. Το ευρώ δεν έδειξε ιδιαίτερη μεταβολή προς το δολάριο, σε 1,2181 δολ.

Στη Γηραιά Ηπειρο η εικόνα ήταν ανάμεικτη: από τους λοιπούς δείκτες (πλην Stoxx 600), άνοδο εμφάνισαν εκείνοι στο Λονδίνο και στο Παρίσι, ενώ οι υπόλοιποι έκλεισαν με πτώση. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με απώλειες λόγω απροσδόκητης υποχώρησης στη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο, όπερ θεωρείται ακόμα μία ένδειξη ότι οι ελλείψεις ημιαγωγών και άλλα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας ανακόπτουν την ανάκαμψη στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. «Η κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής υπογραμμίζει ότι η γερμανική οικονομία έχει απόδοση χαμηλότερη του κανονικού στην έναρξη του δεύτερου τριμήνου», επισημαίνει ο Αντριου Κένιγκχαμ, προϊστάμενος οικονομολόγος Ευρώπης στην Capital Economics. «Το σοβαρότερο μέλημά μας είναι ότι η παραγωγή αυτοκινήτων ελαττώθηκε και πάλι τον Απρίλιο και ήταν 24% χαμηλότερη από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2020 εξαιτίας των ελλείψεων σε ημιαγωγούς». Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,25% και ο CAC 40 στο Παρίσι με +0,11%, ενώ με πτώση 0,23% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,06% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,11% ο IBEX στη Μαδρίτη. Ο κλαδικός δείκτης αναψυχής και ταξιδίων έκλεισε με κέρδη 1,8% χάρη στο ότι η Goldman Sachs αναβάθμισε την αξιολόγηση της μετοχής της easyJet, προτείνοντας σε ενδιαφερομένους να την αγοράσουν. Συνολικά χθες οι διεθνείς κεφαλαιαγορές είχαν ανάμεικτη εικόνα εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ και των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Η ΕΚΤ εκτιμάται πως θα επιβεβαιώσει το πρόγραμμα αγορών τίτλων με τον ρυθμό που το υλοποιεί τώρα, ενόσω υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη δεν προωθείται όσο ταχέως προβλεπόταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή