Αυξάνονται τα ρομπότ-εργάτες στις επιχειρήσεις

Αυξάνονται τα ρομπότ-εργάτες στις επιχειρήσεις

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στις υπόλοιπες μεταβολές που επέφερε στην παγκόσμια οικονομία, η πανδημία υπαγόρευσε την αύξηση του αριθμού των ρομπότ που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις, καθώς μειώθηκε το προσωπικό στους χώρους εργασίας, διευκολύνοντας έτσι την τήρηση των αποστάσεων. Η εξέλιξη συνεπάγεται όμως ότι απειλούνται πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας, ειδικότερα για τα επαγγέλματα που βασίζονται στη μηχανική επανάληψη των ίδιων κινήσεων, όπως για παράδειγμα οι χειριστές μηχανημάτων ανόρθωσης είτε μηχανών είτε οχημάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις της πανδημίας, στην έκθεσή της για το μέλλον της εργασίας η συμβουλευτική McKinsey αναβαθμίζει την πρόβλεψή της για τις θέσεις εργασίας που θα απειληθούν άμεσα, καθώς θα αντικατασταθούν από τον αυτοματισμό. Εκτιμά πως μέχρι το 2030 τουλάχιστον 17 εκατ. Αμερικανοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν δουλειά, αριθμός κατά 25% υψηλότερος σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εκτίμησή της.

Οπως πάντως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ερευνητές της Federal Reserve στην πολιτεία της Φιλαδέλφειας προβλέπουν πως οι ελλείψεις που έχουν καταγραφεί στην αγορά εργασίας θα αποτελέσουν πρόσθετο κίνητρο για τις επιχειρήσεις, που πιθανότατα θα επενδύσουν περισσότερο σε μηχανήματα ασφαλή ως προς τη μετάδοση της πανδημίας αντί να αναζητήσουν προσωπικό καταβάλλοντας υψηλότερους μισθούς. 
Εν ολίγοις θα επαναληφθεί και πιθανότατα θα ενισχυθεί περαιτέρω η τάση για στροφή σε επενδύσεις στον αυτοματισμό, που έχει αποτελέσει χαρακτηριστικό και άλλων εποχών μετάβασης από την ύφεση στην ανάκαμψη. Αυτό σημαίνει ότι επανέρχεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας «άνεργης ανάκαμψης».

Ετσι, οι ερευνητές της Federal Reserve καλούν τις κυβερνήσεις να παρέμβουν και να παρέχουν το αναγκαίο δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όσους εργαζομένους πρόκειται να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους εξαιτίας του αυτοματισμού, αλλά και να στηρίξουν παράλληλα τη μετάβαση σε μια άλλη εργασία με διαφορετικούς όρους. Οπως τονίζει στο σχετικό ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα, η εξέλιξη φαίνεται πως δεν είναι αντιστρέψιμη και οποιαδήποτε προσπάθεια των επιχειρήσεων να αντισταθούν είναι μάλλον βέβαιο ότι θα αποδειχθεί μάταιη.

Ωστόσο, αν οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για όσους κάνουν μηχανικές εργασίες, στον αντίποδα βρίσκονται όσοι απασχολούνται στις τεχνολογίες του αυτοματισμού. 

Ενδεικτικά η βρετανική εφημερίδα αναφέρει την εταιρεία αυτοματισμού και ρομπότ Seegrid που έχει έδρα στο Πίτσμπουργκ και δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post ότι τα έσοδά της διπλασιάστηκαν από την αρχή της πανδημίας. Ως εκ τούτου, η εν λόγω εταιρεία προτίθεται να αυξήσει το εργατικό δυναμικό της, από τα 150 άτομα που εργάζονται τώρα ως υπάλληλοί της, στα 350 έως το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή