Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων ενισχύουν και τα δημόσια ταμεία

Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων ενισχύουν και τα δημόσια ταμεία

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση των πληρωμών τρεχουσών υποχρεώσεων προς την εφορία καταγράφουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ αλλά και τον φόρο νομικών προσώπων. Η θετική αυτή εξέλιξη, όπως εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι αποτέλεσμα της κρατικής ρευστότητας μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών και συγκεκριμένα του έκτου και έβδομου κύκλου, που καταβλήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αντίστοιχα. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι πληρωμές ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις προς την εφορία παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. 

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο οι εμπρόθεσμες πληρωμές έφθασαν στο 93,31% του συνολικά οφειλόμενου ΦΠΑ. Από τα 2,214 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν τα 2,065 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών ΦΠΑ ήταν στο 91,65%, ενώ τον Ιανουάριο στο 82,04%. Ακόμα υψηλότερα είναι τα ποσοστά εμπρόθεσμων πληρωμών φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, τα οποία ανήλθαν στο 96,51% του συνολικού φόρου. 

Συνολικά το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών για όλες τις κατηγορίες φόρων έφθασε το 93,12%, όταν τον Ιανουάριο ήταν χαμηλότερα κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες και 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το σύνολο του 2020. 

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι με την ενεργοποίηση του προγράμματος των παγίων δαπανών (οι δικαιούχοι εταιρείες λαμβάνουν «κουπόνι» πληρωμών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) αλλά και γενικότερα με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές και τα μηδενικά ενοίκια, έχει δοθεί η απαραίτητη ρευστότητα στις επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί θετικό σημάδι για την πορεία είσπραξης δημοσίων εσόδων αλλά και την οικονομική δραστηριότητα.

Επιστροφές ΦΠΑ

Ενα επίσης σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων της ΑΑΔΕ αφορά τις επιστροφές ΦΠΑ, που αυξάνουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό επιστροφών φθάνει στο 95% (όσον αφορά την ικανοποίηση αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες). Συγκεκριμένα, οι επιστροφές ΦΠΑ στο πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν τα 488 εκατ. ευρώ, με τη διεκπεραίωση 18.509 αιτημάτων. Στον αντίποδα, βέβαια, 975 αιτήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα και αφορούν επιστροφές άνω των 90 ημερών, με το ποσό να ανέρχεται στα 333,7 εκατ. ευρώ. 

Οπως σημειώνουν από τη φορολογική διοίκηση, η ίδια ένταση στις επιστροφές φόρων συνεχίζεται και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω ο ρυθμός επιστροφής ΦΠΑ. Μάλιστα, επισημαίνουν από τη φορολογική διοίκηση, με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων το ελληνικό Δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και ότι αυτές είναι σύννομες, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν τεθεί σε υποχρεωτική ισχύ ακόμα, έχουν ληφθεί περισσότερα από 30 εκατομμύρια παραστατικά τιμολόγια που αφορούν 160.000 επιχειρήσεις, δηλαδή 400.000 παραστατικά την ημέρα. 

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ελληνικό Δημόσιο χάνει… ένα Ταμείο Ανάκαμψης κάθε πέντε χρόνια από τη φοροδιαφυγή που συντελείται στον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, η φοροδιαφυγή ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέλιξη που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο περιορίζεται κατά διαστήματα, όταν συρρικνώνονται και οι συντελεστές ΦΠΑ. Συνολικά από το 2000 έως και το 2018 η χώρα μας έχει χάσει περίπου 115 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή