Σε χαμηλά τριών μηνών οι αποδόσεις ομολόγων

Σε χαμηλά τριών μηνών οι αποδόσεις ομολόγων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν χθες στα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ υποχώρησαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών. Η ανησυχία μειώνεται για το ενδεχόμενο επιτάχυνσης του πληθωρισμού ενώ οι επενδυτές προεξοφλούν πως η Federal Reserve θα διατηρήσει αμετάβλητη την αναπτυξιακή νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση της εβδομάδας. Την αισιοδοξία στην αγορά ενέτεινε χθες η εκτίμηση που εξέφρασε ο επενδυτικός κολοσσός Goldman Sachs πως είναι υπερβολική η ανησυχία για την επιτάχυνση του πληθωρισμού και για το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε εκτροχιασμό της ανάπτυξης ή σε εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Σχολιάζοντας το κλίμα στην αγορά, ο Κρις Ζακαρέλι, διευθύνων σύμβουλος της Indepnedent Advisor Alliance στη βόρεια Καλιφόρνια, τόνισε πως «η αγορά ομολόγων εξακολουθεί να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Fed και επιδεικνύει υπομονή, ενώ τα χρηματιστήρια εμφανίζουν την ίδια αισιοδοξία και παραμένουν σε σχεδόν ιστορικά υψηλά επίπεδα».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 κατέγραψε κέρδη 0,15% καθώς η αγορά προεξοφλεί επιτάχυνση της ανάκαμψης μετά το τέλος της πανδημίας και παράταση της άκρως αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρά κέρδη 0,18% ενώ ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με ελαφρά υποχώρηση 0,13%. Ο CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με κέρδη 0,24%.

Το κλίμα στη Wall Street δε ήταν εξίσου αισιόδοξο, καθώς επικρατούσαν μεικτές τάσεις. Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο φάνηκε να μην επηρεάζονται ιδιαιτέρως από τα τεκταινόμενα στη σύνοδο του G7 στην Κορνουάλη και να μην αντιδρούν στα απειλητικά μηνύματα προς την Κίνα σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την πολιτική του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.

Οσον αφορά τα νομίσματα, το ευρώ έδειξε τάσεις υποχώρησης κυμαινόμενο το βράδυ στο 1,2109 δολάριο καθώς η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Και βέβαια, είδηση της χθεσινής ημέρας, η νέα παρέμβαση του Ελον Μασκ στην αγορά κρυπτονομισμάτων, που ανέβασε το bitcoin με τη δήλωσή του ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα αρχίσει και πάλι να δέχεται bitcoin όταν αυτό θα είναι λιγότερο ενεργοβόρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή